Zelf met de boot varen: wel of geen vaarbewijs nodig?

By  |  0 Comments

Nederland is bij uitstek een land om te varen. Zeker in de zomermaanden is het heerlijk om met een boot over het water te gaan – hoewel er in de winter ook prachtige vaarroutes zijn. Voor het besturen van een boot heb je soms een vaarbewijs nodig. Of dat zo is, hangt vooral af van de boot waar je mee vaart. De precieze regels rondom het vaarbewijs kunnen voor onduidelijkheid zorgen. Wanneer heb je nou wel en wanneer heb je geen vaarbewijs nodig? Hier leggen we het je duidelijk uit, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?

Niet iedereen mag zomaar in een boot rondvaren. Dat is vrij logisch, want er zijn grote verschillen tussen boten. De ene boot is groot, de andere is klein; de ene kan snel, de andere gaat met een slakkengangetje.

In Nederland is daarom bepaald dat je een vaarbewijs nodig hebt. Dit is in feite een rijbewijs voor het besturen van boten. Maar zo’n bewijs heb je niet nodig voor iedere boot. Of je een vaarbewijs moet hebben, hangt af van de snelheid en de lengte van de boot. Ga je zelf met een boot varen die een flinke snelheid kan halen, dan heb je een vaarbewijs nodig. Hetzelfde geldt als je met een grote boot op weg gaat.

Twee makkelijke regels

Wanneer heb je zo’n vaarbewijs nodig? Er zijn twee eenvoudige regels:

  • vaar je met een boot die sneller kan varen van 20 kilometer per uur, dan heb je een vaarbewijs nodig (ook als je minder hard gaat);
  • vaar je in een boot die langer is dan 15 meter, dan heb je een vaarbewijs nodig.

Schaf je een flinke jacht aan, of wil je een speedboot huren, dan gelden er dus andere regels dan wanneer je een klein zeilbootje uitzoekt.

Opvallend genoeg maakt het dus niet uit waar je vaart. Bestuur je een klein bootje dat niet harder kan varen van 20 kilometer per uur, dan mag je zonder vaarbewijs het IJsselmeer op.

De regels van het varen

Het halen van je vaarbewijs is dus soms verplicht, maar niet altijd: het hangt er maar net vanaf met wat voor boot je het water op gaat. Maar ook voor varen met kleinere boten is het halen van een vaarbewijs geen slecht idee. Als je een lange tocht gaat maken is het ook wel een fijn idee als je iets van varen afweet. Bovendien staat er een flinke boete op varen zonder bewijs, in een boot waar je dat wel voor zou moeten hebben!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 1 Average: 5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *