Terrazzo tegels: een mooi alternatief

By  |  0 Comments


Terrazzo tegels, ook wel bekend als granito tegels, zijn een populair en duurzaam alternatief voor traditionele tegels. Ze zijn gemaakt van marmer, graniet of andere steenresten die zijn gemengd met cement of hars. Terrazzo tegels hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid, toen de Romeinen terrazzovloeren gebruikten voor openbare gebouwen.

Geschiedenis

Terrazzo tegels zijn uitgevonden in Venetië, Italië, in de 15e eeuw. De Venetiaanse bouwvakkers ontwikkelden een manier om de marmerresten van de dure en exclusieve bouwprojecten van de rijke Venetianen te recyclen en hergebruiken. De marmerresten werden gemengd met cement en geplaatst als vloeren in de huizen van de armen en minder bedeelden. Terrazzo vloeren waren lang populair in Italië en de Verenigde Staten, en worden vandaag de dag nog steeds gebruikt.

Materialen en productieproces

Terrazzo tegels worden gemaakt van gerecyclede stukjes steen, die worden gemengd met cement of hars. Het mengsel wordt vervolgens in een mal gegoten, geperst en gedroogd. Na het drogen worden de tegels geslepen en gepolijst om de kleuren van de stukjes steen te onthullen en een gladde afwerking te creëren. Tegenwoordig worden er ook andere materialen aan toegevoegd zoals glas of metalen. Dit zorgt voor een eigentijds modern uiterlijk.

Ontwerpmogelijkheden

Terrazzotegels bieden ontwerpmogelijkheden die niet te vinden zijn bij andere tegelmaterialen. Omdat ze zijn gemaakt van gerecycled steen, is elk stuk uniek en heeft het zijn eigen patronen en kleuren. De tegels kunnen worden aangepast aan elke ruimte, van klassieke tot moderne stijlen, en zijn geschikt voor keukens, badkamers en hallen. De designtegels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, en kunnen worden gebruikt voor vloeren, wanden en zelfs aanrechtbladen.

Onderhoud en duurzaamheid

Terrazzo tegels zijn duurzaam en gaan lang mee, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor elk huis. Ze zijn ook bestand tegen krassen en slijtage. Bij het reinigen van Terrazzo tegels moet echter voorzichtigheid worden betracht. Gebruik geen zure reinigingsmiddelen, omdat deze de tegels kunnen beschadigen. Het kalk in de tegels zal een reactie met het zuur aangaan en vlekken geven. In plaats daarvan moet een mild reinigingsmiddel en een zachte doek of spons worden gebruikt om de tegels schoon te maken. Terrazzo of granito wordt mooier na verloop van tijd. Het gebruik  ervan vormt een patina laag, een verworven verandering van het oppervlak door ouderdom.

Vergelijking met keramische plavuizen

Terrazzo tegels hebben enkele voordelen ten opzichte van keramische plavuizen. Ze zijn duurzamer en gaan langer mee dan keramische plavuizen. Na verloop van tijd krijg je krasvorming en verslijting op keramische vloertegels terwijl terrazzo alleen maar mooier wordt na gebruik. Daarnaast zijn Terrazzo tegels ook milieuvriendelijker dan keramische plavuizen. Dit komt doordat Terrazzo tegels gemaakt worden van gerecyclede stukjes steen, terwijl keramische plavuizen vaak geproduceerd worden met nieuwe materialen.

Een ander voordeel van Terrazzo tegels is de mogelijkheid om ze te repareren. Bij beschadiging of slijtage van een keramische plavuis moet de hele tegel vervangen worden. Bij Terrazzo tegels kan het beschadigde deel echter worden gerepareerd en opnieuw worden gepolijst.

Terrazzo tegels zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, waardoor er eindeloos gevarieerd kan woorden in een interieur. Klassieke marmerpatronen of een moderne geometrische vorm, Terrazzo tegels bieden altijd een unieke uitstraling en karakter aan een ruimte.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *