Vitamine D gebrek door corona? 3 manieren om vitamine D op te doen.

By  |  0 Comments

We zitten nu al een aantal weken in de “intelligente” lockdown. Nu de regels wat worden versoepeld en we langzaam weer wat mogen, is het belangrijk om te zorgen dat we voldoende vitamine D binnen krijgen. Uit onderzoek van de universiteit van Northwestern is namelijk gebleken dat in landen die het zwaarst getroffen zijn, deze mensen een lager niveau aan vitamine D hadden in vergelijking met andere landen. Het dus erg belangrijk dat je weerstand op peil houdt, zodat je op afstand weer kunt gaan genieten van een drankje op het terras. Maar hoe zorg je ervoor dat je vitamine D opdoet? Wij vertellen je 3 manieren in dit artikel. 

Waarom is vitamine D zo belangrijk tijdens de corona crisis? 

Het is belangrijk om vitamine D op te doen, omdat het bijdraagt aan een betere weerstand. Iets wat erg belangrijk is, zeker in deze tijd. Door al het binnen zitten, maakt je lichaam te weinig vitamine D aan als normaal. Om iets te kunnen doen aan dit vitamine D gebrek, is het belangrijk dat je kijkt of je iets in je lifestyle kunt aanpassen om dit op te lossen. 

Vitamine D opdoen met de juiste voeding 

Uit voeding kan je veel vitamines halen, maar waar zit vitamine D dan in? In vette vis zoals zalm, haring en makreel veel vitamine D, maar ook fruit zorgt voor een verbetering aan je immuunsysteem. Vitamine D zorgt namelijk voor sterke botten en tanden en draagt bij aan de werking van je spieren. Het is dus belangrijk dat je voldoende producten eet waar vitamine D in zit. Op een dag nuttig je al verschillende producten waar vitamine D in zit, namelijk in eieren, margarine, halvarine en braadproducten. Je krijgt door gezonde voeding en variatie al aan een derde deel van je vitamine behoefte binnen, maar dit is niet voldoende en moet je dus op een andere manier proberen dit aan te vullen. 

Zonnestralen voor gebrek aan vitamine D


Veel mensen weten dat je door het zonnetje vitamine D op kunt doen. Het zonlicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Maar wist je ook dat je vitamine D op kunt doen als het bewolkt is? Je huid wordt namelijk ook dan blootgesteld aan licht en kan hierdoor ook vitamine D opdoen. Hiervoor moet je wel vaak en lang buiten zijn omdat je huid het minder snel aan maakt dan wanneer de zon echt schijnt. Dus ga ook op een bewolkte dag lekker naar buiten en maak een wandeling en zorg voor die extra vitamines. Durf je dat toch niet aan of val je in de risicogroep? Dan raadt het voedingscentrum aan om buiten op het balkon te gaan zitten of om voor een open raam te gaan zitten. 

Vul te weinig vitamine D aan met supplementen  

Zit je liever niet in de zon of wil je naast gezonde voeding toch nog wat meer vitamine D binnen krijgen? Dan kan je het beste nog vitamine D supplementen kopen bij de drogisterij of apotheek. De supplementen zijn in verschillende varianten beschikbaar, je kunt ze kopen in capsules, tabletten of druppels. Kijk welke vorm jij het prettigste vindt en kijk op het etiket of er vitamine D3 in zit. Deze variant is een namelijk een actievere vorm van vitamine D en zorgt dat het sneller en beter door het lichaam kan worden opgenomen. 

Kortom, vitamine D kan je normaal gesproken eigenlijk best makkelijk opdoen. Maar door dit coronavirus is dat wat lastiger. Maar door gezond te eten en regelmatig naar buiten te gaan, kan je huid door middel van zonlicht vitamine D aanmaken. Heb je door dat je toch te weinig van deze vitamines binnenkrijgt dan kan een supplement ook altijd een uitkomst bieden. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Of heb je zelf nog tips om vitamine D op te doen? Laat dan een reactie achter hieronder of stuur ons een berichtje. 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *