Deze 5 stappen worden gemaakt tijdens een traprenovatie
Wanneer je je trap wil opknappen komt een traprenovatie al snel ter sprake. Wanneer je een trap renoveert, geeft dat direct een nieuwe look aan jouw woning. Een traprenovatie is een goede investering, maar het is ook een grote investering. Hierom is het goed om te weten wat het stappenplan is tijdens een traprenovatie. Zo heb je snel een mooie, nieuwe inrichting van je huis. De 5 stappen die worden gemaakt tijdens een traprenovatie lees je in dit artikel.
1. Het budget
Voor je begint aan een traprenovatie is het verstandig om een bepaald budget vast te stellen. Ben je benieuwd naar de kosten voor traprenovatie? Dat verschilt in wat voor renovatie jij graag wil. Denk aan de vorm van de trap of het aantal treden dat gerenoveerd moet worden. Met een paar honderd euro wordt het al lastig om de gehele set te renoveren en houd je het wellicht bij het schilderen van de trap. Heb je meer te besteden? Dan is er vanzelfsprekend meer mogelijk.
2. Trapbekleding
Wil jij graag een traprenovatie? Dan kies je ook voor trapbekleding. Trapbekleding is er in allerlei verschillende soorten en van verschillende materialen. Trapbekleding zorgt voor een mooie uitstraling van de trap. Lees je goed in over alle mogelijkheden zodat je de perfecte bekleding kiest voor jouw nieuwe trap.
3. Een kale trap
Of je nu zelf de trap renoveert of dat je dit door een derde partij laat doen, het is belangrijk dat de trap kaal is voordat de renovatie begint. Hiermee bedoelen we dat de oude trapbekleding van de trap verwijderd moet worden. Let er wel op dat er lijmresten achter kunnen blijven en dat deze ook goed verwijderd moeten worden.
4. Meten en zagen
Nadat de trap kaal is gemaakt, worden de traptreden gemeten. Dit is belangrijk, zodat je weet welke nieuwe traptreden je moet aanschaffen. Ook is het een goed idee om één of twee extra traptreden te kopen. Mocht jij of het bedrijf dat de renovatie doet een fout maken, heb je altijd een extra treden over.
Nadat de traptreden zijn opgemeten, begint het zaagwerk. Dit werk is precisiewerk, dus mocht je hier zelf niet goed in zijn, schakel dan zeker hulp in. Men gebruikt een trapspin om de exacte maten van de trap te laten passen op de nieuwe treden.
5. De afwerking
Als laatste stap komt de afwerking van de trap. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een open of een gesloten trap. Hier zit ook een groot verschil in de prijsklasse. Een open trap is namelijk een stuk goedkoper. Wanneer je een gesloten trap hebt, werk je ook de stootborden en trapwangen op een mooie manier af. De stootborden zijn de stukken tussen de treden die de trap gesloten maken. Trapwangen zijn de randen naast de trap.
Het renoveren van een trap bevat een aantal belangrijk stappen. Doorloop deze stappen goed voor je de trap renoveert. Ook wanneer je de trap laat renoveren door professionals is het handig om deze stappen te doorlopen, zodat je weet wat je kan verwachten.