6 Tips om je pensioen aan te vullen

By  |  0 Comments


Het is nooit te vroeg om over je pensioen na te denken. Bijvoorbeeld als je ZZP- er bent en je daarom geen werknemerspensioen opbouwt. Of als jouw werkgever geen (of slechts een kleine) pensioenregeling biedt. Of als je een pensioen-gat hebt omdat je een tijdje niet hebt gewerkt. Ook al zijn veel mensen (bewust of onbewust) ‘niet zo bezig’ met hun pensioen, blijft alleen een AOW-uitkering een karig inkomen na een werkzaam leven. Wij geven je 6 tips om je pensioen aan te vullen met extra inkomen voor later:

1. Sparen met een lijfrente

Een lijfrente is een pensioenproduct waarbij je met een belastingvoordeel spaart of belegt voor een aanvullend pensioen. Je bepaalt zelf de hoogte van de inleg (passend bij jouw financiële jaarruimte). De uitkering van de lijfrente vindt plaats met ingang van je AOW- datum of tot 5 jaar daarna, in gelijke termijnen gedurende minimaal 5 jaar.

2. Sparen op een bankrekening

Deze klassieker onder de ‘potjes voor later’ levert anno nu weinig rente op, maar je hebt wel altijd toegang tot jouw geld.

3. Beleggen

Beleggen raakt steeds meer in trek bij Nederlandse huishoudens. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in vastgoed, grondstoffen (goud), aandelen of bedrijven in opkomende economieën. Beleggen is echt een oplossing voor de lange termijn. Je hebt er geduld voor nodig (een beleggingshorizon van 10 tot 15 jaar is een mooi begin) en er zijn ook risico’s aan verbonden. De waarde van jouw beleggingen kan immers stijgen of dalen.

4. Hypotheek aflossen

Ben je van plan om in jouw woning te blijven wonen? Dan is het volledig aflossen van de hypotheek een mooie optie om een potje op te bouwen voor tijdens je pensioen. Je betaalt dan immers geen hypotheekkosten meer en dat compenseert een lager inkomen.

5. De overwaarde van je huis gebruiken

Wil je na je pensioen toch jouw huis verkopen en kleiner gaan wonen? Een andere optie is een overwaarde constructie waarbij je de overwaarde kunt gebruiken als aanvulling op jouw inkomen:

  • Een opeethypotheek (extra inkomen als je bijvoorbeeld alleen AOW heeft)
  • Overwaarde gebruiken om de woning levensloopbestendig te maken of te verduurzamen. Zo hoef je niet te verhuizen en/of bespaar je flink op energiekosten.

6. Doorwerken tegen een lager belastingtarief

De laatste opties is doorwerken na ingang van de AOW- datum. Veel mensen vinden hun werk te leuk of interessant om ermee te stoppen en blijven na hun pensioen doorwerken. Of het is gewoon financiële noodzaak. Je profiteert dan wel van lager belastingtarief.

 

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *