Hoe richt je een thuiskantoor ergonomisch in?

By  |  0 Comments


De afgelopen jaren zijn er steeds meer zelfstandige ondernemers bijgekomen in Nederland. Daarnaast zijn ook meer mensen in loondienst vanuit huis gaan werken. Dit alles vraagt ook om de nodige aanpassingen in huis. Iedereen die meer of grotendeels vanuit huis is gaan werken, weet dat het heel belangrijk is om over een eigen werkplek te beschikken in huis. Simpelweg op de bank ploffen met een laptop is geen doen voor de lange termijn.

Hoewel in de meeste woningen dan ook wel een aparte werkruimte of werkkamer beschikbaar is, is deze nog lang niet altijd even ergonomisch. Onhandige situaties met betrekking tot de meubels en de verlichting kunnen de productiviteit allesbehalve ten goede komen. Denken aan de ergonomie is ook bij het inrichten van een thuiskantoor dan ook erg belangrijk. Maar waar let je dan op? Hieronder geven we drie tips om je op weg te helpen.

1.      De juiste kantoormeubelen

Goede kantoormeubelen vormen de basis van een ergonomisch thuiskantoor. Daarbij is met name de bureaustoel en het bureau van belang. Deze bepalen immers in hoeverre je je houding kunt aanpassen om in de meest optimale werkpositie te komen.

Een ergonomische bureaustoel moet te verstellen zijn. We zijn allemaal anders. Zelfs mensen met precies dezelfde lengte zullen de bureaustoel op een andere manier moeten afstellen. Bijvoorbeeld door een verschil in beenlengte of de natuurlijke zithouding. Een verstelbare stoel is dan ook echt een ware must. Inmiddels is dit een bekend verhaal. De meeste mensen zijn hier wel van op de hoogte. Toch zijn er ook nog heel wat mensen die op een simpele bureaustoel werken die simpelweg enkel omhoog of omlaag gezet kan worden. Zeker thuis wordt het niet zo nauw genomen met de regels met betrekking tot ergonomie.

Kies dus voor een verstelbare bureaustoel. Ga bij het afstellen van de stoel helemaal naar achteren op het zitvlak zitten. Recht je rug en kijk vervolgens of je knieën een hoek van negentig graden maken. Blijf de stoel aanpassen tot je de perfecte houding hebt bereikt. Probeer ook op je houding te letten tijdens het werken. Zo voorkom je heel wat lichamelijke klachten op de lange termijn.

2.      Slim positioneren van het beeldscherm

Acht uur per dag naar een beeldscherm kijken is doorgaans niet echt bevorderlijk voor de ogen. Vermoeide ogen zijn een veelvoorkomende klacht. Deze klacht kan echter verminderd worden door simpelweg het beeldscherm anders te positioneren. Zorg ervoor dat het beeldscherm precies op ooghoogte staat door het bureau te verstellen. Ook de afstand mag niet te ver zijn. Zo voorkom je dat je ogen veel moeten schakelen.

3.      Goede kantoorverlichting

Het is soms verrassend waar je allemaal aan moet denken bij het inrichten van een thuiskantoor. Normaal wordt dit immers voor je gedaan. Zo speelt ook goede kantoorverlichting een belangrijke rol bij de ergonomie. Bij een slecht verlichte ruimte raak je sneller vermoeid, ben je minder productief en zal je merken dat ook de ogen het zwaarder te verduren krijgen. Zorgen voor voldoende kantoorverlichting is dus van belang voor zowel de ergonomie als de productiviteit tijdens het thuiswerken

 

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *