Overstappen van energie? Een goede vergelijking helpt!
Als het aankomt op overstappen van leverancier staan we als Nederlanders redelijk conservatief te boek. Vaak is daarbij de gedachte dat als er geen problemen zijn met de huidige leverancier er ook geen echte reden is om een ander te zoeken. Maar wat dacht je van het feit dat je soms honderden euro’s per jaar kan besparen zonder dat er iets verandert in de levering van de energie die je afneemt? Vaak gaat het daarbij om eenmalige acties voor nieuwe klanten. Maar dat hoeft je immers niet te weerhouden en overstappen van energie kan zo vaak als jij wilt (let op de contractvorm die je hebt gekozen).
Waar draait het om als je de kosten van energie wilt vergelijken?
Als je wilt weten hoeveel je kan besparen door over te stappen op een ander energiebedrijf is het in de eerste plaats van belang om je huidige contract er bij te zoeken. Het vergelijk van energie begint hier. In deze gegevens kan je namelijk nazien of je zonder boete het huidige contract kan verbreken. De meeste lopende contracten kennen geen boeteclausule en kunnen vaak met onmiddellijke ingang worden opgezegd. In de meeste gevallen neemt jouw nieuwe leverancier dat klusje ook voor je uit handen. Als je weet dat opzeggen zonder kosten kan, is het tijd om bij een onafhankelijke partij te vergelijken wat mogelijk is.
Welke bijzonderheden zijn er verder
Met ingang van 2020 heeft de overheid de belastingen op aardgas verhoogd omdat deze energiebron niet hernieuwbaar is en daarom als meer vervuilend wordt gezien dan bijvoorbeeld groene stroom. Als je van leverancier gaat veranderen is het verstandig om ook meteen de afweging te maken of jij gaat voor groene of grijze stroom. De tarieven verschillen vaak niet veel en je kan hiermee ook een bewuste keuze maken waar de opwekking van energie betreft uit hernieuwbare bronnen.
Kiezen voor een cashback of een cadeau?
De grootste besparing op je energie bereik je omdat leveranciers jou graag als nieuwe klant begroeten en daar wel iets voor over hebben. De meest gebruikelijke cadeautjes zijn aanbiedingen via een cadeaubon, een luxe geschenk zoals een laptop of een cashback (terugbetaling van een bedrag, meestal na een jaar). Denk goed na wat voor jou de meeste waarde heeft. Bij een cadeau wordt meestal de winkelwaarde vermeld, bij een cashback weet je precies wat je in handen krijgt. Let ook op wat de contractvorm is die je aangeboden wordt. Als het cadeau of de cashback erg aantrekkelijk lijken, is het mogelijk dat dit een overeenkomst voor meerdere jaren is.
Mogelijke valkuilen
Bij een nieuw contract kan je vaak kiezen tussen vaste of variabele prijzen. Kies je voor vaste prijzen dan heb je geen last van prijsverhogingen, maar kan je ook niet profiteren van lagere prijzen. Bij variabele prijzen betaal je de actuele tarieven. Er is geen duidelijke enig juiste keuze omdat deze afhankelijk is van de ontwikkelingen. Jij moet dus een eigen afweging maken.
Omdat veel consumenten tegenwoordig overstappen, hebben meerdere energiebedrijven besloten een waarborgsom in te voeren voor nieuwe klanten om zich te beschermen tegen wanbetalers. Ook een punt van afweging als jij wil overstappen om geld te besparen op energie.