De juiste tijd om je hypotheek over te sluiten?

By  |  0 Comments


Het zijn zware tijden voor kopers op de woningmarkt. Het aantal huizen dat te koop staat, neemt steeds verder af en wat schaars is, wordt ook steeds duurder. Daarbij komt dat de hypotheekrente nog steeds historisch laag is. Dat maakt het financieren van een woning in theorie eenvoudiger, mits deze uiteraard beschikbaar is. Wil je weten wat voor jou de mogelijkheden zijn, maak dan eens een afspraak bij een specialist bij jou in de buurt. In Bodegraven een hypotheek afsluiten kan bijvoorbeeld bij Stevenshof. Het is echter ook de tijd om eens na te denken over het eventueel oversluiten van een bestaande hypotheek.

Waarom zou je een bestaande hypotheek oversluiten?

De meest voor de hand liggende reden is uiteraard om je woonlasten omlaag te brengen. De hypotheekrente is de afgelopen jaren gedaald tot een historisch laag niveau. Dat geldt niet alleen voor een variabele rente, maar ook voor een vaste rente gedurende 10 tot en met 30 jaar. De adviseurs van Stevenshof Hypotheken kunnen je voorrekenen wat dat aan maandelijkse lasten kan schelen. Een Stevenshof Hypotheek bij verhuur van je pand is ook mogelijk.

Daarbij is een hypotheek vandaag de dag tegen de huidige rente een unicum. Veel lager is immers niet meer mogelijk. Het is om die reden dat  het wellicht nu het juiste moment is om te kijken of jouw hypotheek kan worden overgesloten. Wacht niet te lang. De experts verwachten nog geen rentestijging op korte termijn in Europa. Maar in de VS is er al sprake van een verhoging van de marktrente en de hoge inflatie is ook een teken aan de wand.

Waar moet je op letten bij het oversluiten van een hypotheek?

Uiteraard wil jij je maandelijkse maandlasten omlaag brengen. Dat is vaak zonder probleem mogelijk, zeker als je hypotheek alweer een aantal jaren loopt. Maar het draait niet alleen om de nieuwe woonlasten. Voor een hypotheek heb je een aantal documenten nodig. Een hypotheek afsluiten moet via een notariële akte worden geregeld en bij een nieuwe hypotheek hoort ook een nieuwe afsluitprovisie van de geldverstrekker. De belangrijkste kostenpost is echter vaak de boeterente.

Indien je een hypotheek hebt die is afgesloten voor een vaste periode, mag je die meestal niet zomaar aflossen op het moment dat jij dat wilt. Juist in deze tijd van lage rente is dat logisch. De bank of andere geldverstrekker heeft immers jou de zekerheid gegeven om de hypotheek te kunnen aflossen in een bepaald tijdsbestek en heeft daarvoor ook zelf geldmiddelen op lange termijn moeten regelen.

Indien een dergelijke lening vervroegd wordt afgelost, is het maar de vraag of deze middelen elders hetzelfde kunnen opbrengen als de hypotheek die vervroegd wordt afgelost. Kortom: bij het oversluiten van een hypotheek moet je ook deze extra kosten relatief snel kunnen terugverdienen om het totale plaatje financieel interessant te maken. Een dergelijke berekening kan een specialist op hypotheek gebied voor je maken, al is het maar om je zekerheid te verschaffen dat je niets over het hoofd ziet. Ook voor informatie over de verschillende hypotheekvormen en welke het beste past in jouw specifieke situatie kan je terecht bij de hypotheek shops. Ook in jouw buurt is er beslist een beschikbaar.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *