Hoe haal je de rooklucht uit een auto?
Stel: je hebt net je eerste autootje gekocht, maar de vorige eigenaar was een fervent roker. Jij, een niet-roker, wil graag van die rooklucht af. Aangezien dit nogal een hardnekkige lucht is, vraag je jezelf af of dat überhaupt wel mogelijk is. Hoewel het wat stappen vereist, is het antwoord toch “ja”. In dit artikel helpen we je graag op weg naar een rookluchtvrije auto.
1. Stofzuig de auto
Waar een e-sigaret nagenoeg geurloos is, brengt een sigaret een hardnekkige rooklucht met zich mee. Om deze rooklucht uit een auto te halen, begin je eerst met een grondige schoonmaak. Stap 1 is het stofzuigen van de auto. Door te stofzuigen verwijder je namelijk al alle kleine deeltjes waar de rooklucht is in getrokken. Haal voordat je begint alle spullen uit de auto, evenals de matten. Gebruik voor de autostoelen de kleinste mond van de stofzuiger. Op deze manier kom je ook tussen de naden. Vergeet niet om ook het dasboardkastje uit te zuigen, evenals de opbergvakken in de deuren. Hetzelfde geldt voor de asbak. Leeg deze alvorens je de asbak uitzuigt. Gebruik voor de matten eerst een tapijtreiniger om de matten mee schoon te maken. Wanneer de stank heel erg is, kun je ook een zwaarder middel gebruiken. Stofzuig de matten vervolgens grondig.
2. Reinig de asbak
De volgende stap is het schoonmaken van de asbak. Was de asbak eerst met afwasmiddel af en spuit deze in met een luchtverfrisser. Wrijf dit vervolgens in met keukenpapier. Hoewel een luchtverfrisser anders is dan een luchtreiniger, laat de luchtverfrisser wel een lekker geurtje achter. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de brandbaarheid ervan, want het laagje in de asbak is te dun om brandbaar te zijn.
3. Reinig het interieur en de ramen
Stap 3 is het schoonmaken van het interieur (denk aan: het stuur, het dashboard, de deuren) en de ramen. Het interieur en de ramen van de auto bestaan uit kunststof. Deze kun je dan ook prima reinigen met schoonmaakazijn en water. Meng hiervoor in een emmer 10 liter water met een halve liter schoonmaakazijn. Aangeraden wordt om de kunststof delen van de auto te poetsen met een zachte doek en af te drogen met een microvezeldoekje. Zodra alles droog is, zal de geur van schoonmaakazijn verdwijnen. Net als de rooklucht trouwens!
4. Reinig de stoelbekleding
Gebruik voor het reinigen van de stoelbekleding – stap 4 – een textielshampoo. Net als met shampoo voor het haar, bestaan er voor textiel vele soorten shampoo. Kies de shampoo die het beste bij jouw auto en portemonnee past. Behandel desnoods eerst een klein stukje op een onopvallende plek met de textielshampoo. Wanneer dit goed gaat, kun je alle stoelbekleding ermee behandelen. Doe de shampoo direct op de bekleding en wrijf dit met een borstel in. Stofzuig daarna de behandelde stoelbekleding om daarmee alle stofdeeltjes op te zuigen. Indien je voor het reinigen van de stoelbekleding liever gebruik maakt van een natuurlijk middel, kies dan voor zuiveringszout.
Vaststaat is dat je met bovenstaande 4 stappen al een flink eind op weg bent om de rooklucht uit een auto te halen. Het is misschien wat veel werk, maar onmogelijk is het zeker niet!