Geld besparen op een (lopende) lening: zo doe je dat!

By  |  0 Comments


Soms kom je er niet onderuit. Momenten waarop je echt extra geld nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat de auto het begeeft en je nog niet voldoende gespaard hebt om deze te vervangen, om een verbouwing te bekostigen of omdat je plotseling een lekkage in huis moet repareren. Een lening lijkt dan onvermijdelijk. Toch weten we allemaal dat lenen ook geld kost. Voorkomen kunnen we dat niet. Maar je betaalt hier natuurlijk wel het liefst zo min mogelijk voor. Maar hoe pak je dit precies aan? Hoe kun je de totale kosten van je lening zo laag mogelijk houden?

Voeg leningen samen

Sommige mensen hebben meerdere leningen bij verschillende kredietverstrekkers lopen. Hierdoor verlies je al snel het overzicht. Je weet simpelweg niet meer hoeveel je al hebt afgelost en hoeveel er nog betaald moet worden. Bovendien kunnen de rentetarieven vandaag de dag een stuk lager liggen dan dat toen het geval was. De lening oversluiten kan daarom erg gunstig zijn. Zeker als je nog een extra bedrag wil lenen.

Bij het oversluiten van een lening tel je al deze (kleinere) bedragen bij elkaar op en eventueel hetgeen wat je extra wilt lenen en breng je dit onder bij één kredietverstrekker. Je leent dus in één keer een groot bedrag om alle bestaande leningen af te lossen. Dit klinkt gek, geld lenen om leningen af te lossen. Toch kan het je maandelijks flink wat geld besparen. De rentetarieven liggen nu namelijk nog relatief laag. Zeker ten opzichte van enkele jaren geleden. Door het oversluiten van de lening kun je hiervan profiteren en ben je onder de streep uiteindelijk veel minder geld kwijt.

Let er wel op dat sommige kredietverstrekkers het vroegtijdig aflossen van een lening niet toestaan en dit als contractbreuk beschouwen. Hier kan een flinke boete op komen te staan. Als die boete hoger is dan het financiële voordeel, dan is dit natuurlijk geen goede keuze. Daarom belangrijk om dit van tevoren uit te zoeken en eventueel de mogelijkheden te bespreken met de kredietverstrekker waar je de nieuwe lening wilt plaatsen.

Tussentijds extra aflossen

Beschik je over een lening bij een kredietverstrekker die niet moeilijk doet over tussentijdse aflossingen? Dan kan je hier slim gebruik van maken. Bijvoorbeeld door financiële meevallers direct te gebruiken bij het aflossen van de lening. Bijvoorbeeld wanneer je een keer geld terugkrijgt van de Belastingdienst of als je je vakantiegeld gestort krijgt. Op die manier kan je snel het geldbedrag aflossen, de looptijd verminderen en onder de streep dus minder betalen.

Vergelijken van aanbieders

Er zijn heel veel verschillende kredietverstrekkers waar je terecht kunt voor het afsluiten van een lening. Dit betekent ook dat de concurrentiestrijd hoog is. Hoewel de rentetarieven meestal aardig gelijk liggen, geldt dat niet voor de algemene voorwaarden. Het loont daarom zeker om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Zo weet je zeker dat je straks de voordeligste keuze maakt. 

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *