Een auto huren, kopen of private leasen?

By  |  0 Comments

Een auto is vaak nodig om van bestemming naar bestemming te komen. Veelal wordt deze gebruikt om naar het werk te komen, maar welke auto is geschikt en hoe kom je eraan? Er zijn diverse manieren om een auto tijdelijk of voor langere tijd in bezit te hebben. In het artikel leg ik je de verschillen tussen een auto huren, kopen of private leasen uit!

Auto huren

Er zijn diverse tarieven beschikbaar voor het huren van een auto. Vaak is dit een tijdelijke oplossing om een auto in bezit te hebben. Een auto huren kan nogal prijzig uitvallen omdat je in principe per uur of zelfs per minuut een bedrag betaalt. Het voordeel van het huren van een auto is dat deze vaak nieuw zijn en dus kwalitatief goed. Indien je voor een korte periode een auto nodig hebt, is huren de ideale oplossing! Een auto kun je namelijk huren voor één dag of voor zolang als je wilt. Wanneer je bijvoorbeeld een week lang een cursus hebt op een locatie die niet bereikbaar is met het openbaar vervoer, kan een huurauto goed van pas komen. Zo kan je ook een trouwauto huren als speciale toevoeging aan de dag! Daarnaast is de huurauto vaak nog dezelfde dag beschikbaar en rijklaar gemaakt voor een nieuwe huurder.

Bij het huren van een auto is het de bedoeling dat je de auto weer inlevert; je investeert dus tijdelijk in een auto die niet tot je bezit zal behoren. Bij huurkoop is dit wel het geval. Bij huurkoop betaal je iedere maand een vast bedrag tot aan het einde van de betaalperiode, waarna je de auto op eigen naam mag overschrijven. Het concept is in de vorm van een lening gegoten en kan er dus ook voor zorgen dat je bij andere leningen, minder krediet zal krijgen. Hierbij kan je denken aan een verlaagd leenbedrag voor een hypotheek omdat je nog bezig bent met het aflossen van je auto. Daarnaast kost huurkoop je vaak meer dan de originele verkoopprijs van de auto. Het is een snelle, makkelijke oplossing om aan een auto te komen en deze vervolgens eigen te maken. Maar er zitten ook nadelen aan verbonden; zeker als je op korte termijn een andere lening of hypotheek wil afsluiten.

Auto kopen

Een auto kopen brengt veel voordelen met zich mee. Hierbij kun je natuurlijk kiezen voor het kopen van een nieuwe auto of een tweedehands auto. Een nieuwe auto kun je geheel naar eigen wens laten maken; zo kun je bijvoorbeeld geheel naar wens een airco, navigatie of bijvoorbeeld achteruitrijcamera in de auto laten bouwen. Als je voor deze opties kiest, kan het wel wat langer duren voordat je de auto ontvangt. Een tweedehands auto daarentegen staat vaak binnen een week voor je deur, kost aanzienlijk minder en heeft alsnog veel keuze mogelijkheden. Met een tweedehands auto loop je wel meer risico op (dure) reparaties, zul je sneller nieuwe auto onderdelen moeten aanschaffen, en over een inruilwaarde is vaak geen sprake. Afhankelijk van je budget, verwachte kilometers en je eisen, kun je de keuze maken tussen een tweedehands auto kopen of een nieuwe auto kopen.

Auto private leasen

Vervolgens is er nog een optie te benoemen; private leasen. Dit is een vorm van leasen voor particulieren, waarbij een vast maandbedrag geldt voor een afgesproken periode. Een groot voordeel van private leasen is het vaste maandbedrag dat je betaalt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je precies waar je aan toe bent voor het komende jaar (of langer). De lease auto lever je aan het einde van de afgesproken periode in zonder er nog naar om te hoeven kijken. Private lease vergelijken is aan te raden, door de (vaak) grote verschillen in een maandbedrag.

Voor een private lease contract moet je een vast maandbedrag verdienen en vast bedrag van afstaan, dat haalbaar moet zijn voor een langere periode. Onder je contract uitkomen? Dat is erg lastig en hier hangt vaak een aardig prijskaartje aan! Denk van tevoren dus goed na wat haalbaar is en of je echt zeker bent van je huidige baan en inkomsten voor een langere periode. Ook moet je opletten op de, van te voren, ingeschatte kilometers. Indien je over je afgesproken kilometers zit, kan dit ook weer kosten met zich meebrengen. Voor het vaste bedrag per maand krijg je wel een allriskverzekering en motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en ook banden zitten er al bij inbegrepen.

Het is handig om voor jezelf goed op een rijtje te zetten wat je budget is, hoe frequent je de auto gaat gebruiken en wat de afstanden van je ritten zullen zijn. Op basis daarvan kan er gekeken worden naar de beste optie om een auto (tijdelijk) in bezit te hebben. Lees je goed in, vergelijk diverse aanbieders en kies een auto die bij je past en naar wens is. Succes met het vinden van een geschikte auto!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *