By  |  0 Comments


Als je kiest om te gaan scheiden, is er waarschijnlijk in jullie relatie iets misgelopen. Soms kom je gewoon tot de conclusie dat het niet meer werkt, soms heeft er een traumatische gebeurtenis plaatsgevonden waardoor jullie niet samen verder kunnen. Het blijft een lastige periode en er zit een procedure aan vast waarin allerlei dingen overlegd en vastgelegd moeten worden. Ondanks dat je uit elkaar gaat, zul je toch samen afspraken moeten maken. Bijvoorbeeld over het huis waar jullie wonen, wat er gaat gebeuren met bezittingen en hoe de zorg voor de kinderen nu ingericht moet worden. Echtscheidingsmediation kan daarbij helpen.

Is mediation een optie voor jullie?

Echtscheidingsmediation is niet altijd een mogelijkheid. Bij mediation wordt er namelijk samen met jullie een gesprek aangegaan, of eigenlijk meerdere gesprekken. Het doel van echtscheidingsmediation is dat jullie goed met elkaar kunnen communiceren en blijven communiceren na de scheiding, zeker wanneer er kinderen uit het huwelijk zijn. Als het voor jullie een onmogelijkheid is om op een harmonieuze wijze te communiceren naar elkaar, is mediation geen optie. Je moet beiden namelijk open staan hiervoor en beiden akkoord gaan met het meedoen aan echtscheidingsmediation.

Mediator of advocaat?

Een mediator is dan ook niet hetzelfde als een advocaat. Bij een scheiding kun je ook een echtscheidingsadvocaat inzetten. Dan heb je allebei een eigen advocaat. Vaak doen zij het communiceren voor jou en moet er via die weg een conclusie met afspraken uit voortkomen. Een mediator is één onafhankelijke partij die jullie allebei wil helpen. Met een paar gesprekken is het de bedoeling dat je via echtscheidingsmediation tot afspraken kunt komen waar jullie beiden achter staan.

Voordelen van mediation

Daarom is echtscheidingsmediation een harmonieuzere vorm van hulp bij scheiden. Wanneer jullie allebei een advocaat inschakelen, communiceer je vaak niet meer op een normale manier met elkaar. Een mediator stimuleert dit juist. Bovendien is een mediator maar één persoon wie je samen betaalt. Als jullie allebei een advocaat inschakelen, worden de kosten aanzienlijk hoger. Mediators willen jullie effectief naar gezamenlijke afspraken brengen. Dat doen ze ook sneller dan advocaten die continu tegen elkaar ingaan vanuit jullie namen. Het proces is dus korter als je kiest voor mediation in plaats van advocaten.

Als er kinderen in het spel zijn

Bovendien hebben de kinderen er meer baat bij als hun ouders uit elkaar gaan via mediation. Er is bij bemiddeling meer persoonlijke aandacht en aandacht voor het emotionele. Daarbij wordt ook gepraat over de kinderen. Dat is per slot van rekening ook onderdeel van de afspraken die gemaakt moeten worden bij de scheiding. Zij hebben er meer aan als hun ouders goed blijven communiceren tijdens en na de scheiding.

Meer informatie: Van Houten Mediation

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *