De waar- en onwaarheden van superfoods

By  |  0 Comments

Hoe zalig zou het zijn: je eet een besje en je bent voorzien in al je dagelijkse behoeften. Helaas bestaat er niet één besje, nootje, visje of iets dergelijks dat jou al je benodigde voedingsstoffen geeft. Maar er zijn wel veel soorten groenten, fruit en proteïnen die meer voedingsstoffen bevatten dan je gewone paprikaatje. Deze zogenoemde superfoods zijn een grote hype tegenwoordig. Maar wat mag je nou werkelijk verwachten van dit supereten?

Wat zijn nu die echte superfoods?

Wat verstaan we nou precies onder superfoods? Nou, het is voedsel waar een hoger gehalte aan voedingsstoffen in zit. Dus denk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Voorbeelden van dit voedsel zijn onder andere gojibessen, acerolabessen, chiazaad, hennepzaad, quinoa, rauwe cacaobonen, bijenpollen en tarwegras.

Niet alleen dit exotische voedsel is super, ook het eten wat je normaal eet kan ook super zijn. Denk aan olijfolie, honing, havervlokken, zalm, verschillende soorten noten, donkere chocolade, groene thee, bepaalde bessen, rode druiven, appel, wortel, spinazie, verschillende koolsoorten, knoflook, ui, tomaten en broccoli.

Onwaarheden van superfoods

Een grote claim van superfoods is dat ze wetenschappelijk zo ontzettend gezond en goed voor je zijn. Het is wel zo dat superfoods gezond zijn, maar wetenschappelijk kunnen ze dat nog niet echt zeggen, want er nog niet zoveel onderzoek naar gedaan.

Superfoods zijn dus niet per se véél gezonder dan de non-superfoods, dus je hoeft niet het meest exotische te nemen voor het juiste effect. Maar ze zijn zeker wel gezond en dus ook goed voor je. Net als met alles in het leven is teveel van iets nooit gezond. Dit geld ook voor superfoods. Alles met mate en vooral veel afwisselen helpen je om je lijf en geest op de juiste weg.

Dan nog een laatste puntje: de prijs. Ja, je zult zien dat het exotische eten wel wat duurder qua prijs is, maar niet al het ‘supereten’ is superduur. Er is voldoende variatie in aan te brengen om toch superfoods te eten voor elk budget.

Koken met superfoods

Gelukkig is het tegenwoordig makkelijk om aan goed, lekker en gezond eten te komen. De supermarkten spelen goed in op de hype en je hoeft nu niet meer naar de natuurwinkels of een reformzaak om aan al dat exotische eten te komen. Ook koken hoeft geen groot probleem meer te zijn. Iedere professionele (thuis)kok heeft inmiddels vele spannende gerechten op internet geplaatst waarmee je de leukste en vooral lekkerste dingen mee kunt maken.

Zoekt en gij zult vinden, is het devies, maar vooral: eet smakelijk!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *