Stook je eigen alcohol in 4 stappen

By  |  0 Comments

De stappen die je moet doorlopen om je eigen alcohol te stoken hangt af van het soort drank dat je klaar wilt maken. Zo kun je redelijk eenvoudig zelf bier of wijn stoken. Produceer je alcoholische dranken zoals bier of wijn voor eigen gebruik, dan heb je geen vergunning nodig. Voor het produceren van sterke drank boven de 15% heb je wel verschillende hulpmiddelen nodig. Sterke drank moet namelijk gedistilleerd en daarna verwarmd worden. Hier komt ook de term stoken vandaan. Je eigen alcohol stoken is een populaire hobby voor voornamelijk mannen.

Alcohol stoken stap 1: Haal de juiste ingrediënten in huis

Haal voordat je begint met stoken van je eigen alcohol de juiste ingrediënten in huis. Zo stook je wodka vanuit granen of aardappel en heb je rietsuiker of melasse suiker nodig voor het stoken van bruine rum. Neem voor de smaak de beste wodka die je kent als uitgangspunt en blijf hiermee experimenteren.

Alcohol stoken stap 2: Vraag een vergunning aan

Wil je een distilleerketel kopen, dan moet je officieel gezien vergunning voor het zelf maken van accijnsgoederen aanvragen. Dit kan alleen als je ingeschreven staat als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. Ook als jij alleen van plan bent om de drank voor eigen gebruik te houden heb je een vergunning nodig. Zolang niemand er achter komt dat je drank stookt voor eigen gebruik is er weinig aan de hand. Daarom zijn ook niet alle hobbystokers in het bezit van een vergunning. Echter als jij zonder vergunning stookt en de douane komt erachter, dan kunnen er wel problemen ontstaan. De minimale boete bedraagt € 8100.-. Het lijkt er wel op dat de douane een gedoogbeleid voert ten opzichte van hobbystokers. Maar voorzichtigheid is geboden.

Alcohol stoken stap 3: Haal de juiste materialen in huis

Je hebt twee zaken nodig om zelf sterke drank te stoken:

  • Gistingsemmer van een redelijk formaat
  • Distilleerketel

De gistingsemmer gebruik je om alcohol te produceren door een proces van gisting van suiker. Boven een alcoholpercentage van 15% gaat de gist kapot door de hoeveelheid alcohol. Om het mengel sterker te kunnen maken moet je dit distilleren. Distilleren wil zeggen dat je de alcohol scheidt van het mengsel. Vervolgens stook je het mengsel op door het te verwarmen. De alcohol verdampt als eerste en wordt vervolgens als damp opgevangen en weer afgekoeld. De pure alcohol krijgt vervolgens zijn vloerbare vorm terug. Voor dit proces heb je een distilleerketel nodig.

Alcohol stoken stap 4: Bottel de drank

Nadat je het alcoholpercentage en de zuiverheid van jouw gedistilleerde vloeistof hebt gecheckt kun je het distillaat over gieten. Doe dit in een actief koolfilter zodat de zuiverheid gewaarborgd blijft. Als jouw drank goed verdund is, mooi zuiver is en het juiste alcoholpercentage bevat, dan is het klaar om de fles in te gaan. Giet de alcohol over in verschillende glazen flessen en sluit deze met een dop of kurk af. Het bottelen gaat gewoon met de hand.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *