5 tips om je huis te beveiligen tegen inbraak
Hoe vervelend het ook is, inbraak is iets wat nog vaak genoeg voorkomt. Zorg er dus in ieder geval voor dat jouw huis goed beveiligd is tegen inbraak. Dit kun je zowel aan de buitenkant van je huis doen (hekken, alarm) en aan de binnenkant, met een inbouwkluis bijvoorbeeld. Hierin bewaar je al je kostbare spullen, zodat deze buiten handbereik van dieven blijven. Meer tips? Die vind je in het artikel!
1. Automatische verlichting
Inbrekers slaan graag hun slag wanneer het donker is en niemand hen kan zien. Wanneer je dus zorgt voor genoeg licht in de voortuin en achtertuin, zullen zij hierdoor afgeschrikt worden. Kies voor automatische verlichting: de lampen detecteren beweging rond het huis en reageren daarop door aan te gaan. Dit heeft een afschrikkend effect en kan ook zorgen voor concentratieverlies bij de inbrekers omdat zij hier niet op voorbereid waren.
2. Anti-inbraakstrip
Om het inbrekers nog moeilijker te maken, kunnen er ook diverse anti-inbraakstrips worden geplaatst. Door een anti-inbraakstrip maak je het onmogelijk voor inbrekers om binnen te komen, ook met een koevoet tussen de deurpost. De strips voorkomen het openbreken van een deur door het afdekken van de sluitnaad. Als je gaat verhuizen naar een andere buurt is dit zeker aan te raden, je kent hier tenslotte de geschiedenis niet qua inbraak, buurtpreventie en dergelijke.
3. Veilig slot
Een slot is niet altijd even inbraakveilig als je denkt. Een slot met een SKG keurmerk is dit gegarandeerd wel! Een slot met dit keurmerk is namelijk getest op sterkte en duurzaamheid en wordt verzonken in de deur. Dit betekent dat de deur niet met de cilinder trekmethode geopend kan worden. Hierdoor wordt het voor dieven onmogelijk gemaakt om in te breken. Zelf moet je er natuurlijk op letten dat je geen sleutels in het slot laat, alle ramen gesloten zijn en de deur op slot is (niet enkel achter je dichtgetrokken).
4. Bewoond laten lijken
Als je op vakantie bent of simpelweg een dagje weg, is het belangrijk om het huis er bewoond uit te laten zien. Zet ook niet overal neer dat je weg bent, hoelang je weg bent en zorg dat je huis dit ook niet uitstraalt. Verlichting is erg belangrijk om een huis er bewoond uit te laten zien, het beste is om tijdschakelaars te gebruiken. Zo ziet je huis er bewoond uit en zullen de inbrekers een stuk minder snel een poging wagen om bij jou binnen te breken. Vraag aan je buren of zij eventueel de gordijnen overdag willen openen en s ‘avonds willen sluiten. Ook kopjes, een krant, boek en dergelijke op tafel leggen geeft een bewoonde indruk.
5. Rolluiken
Naast deuren zijn ramen natuurlijk ook zwakke plekken voor inbraak. Rolluiken kunnen hier dé oplossing voor zijn. Rolluiken zorgen er namelijk voor dat jij je woning volledig afsluit en dus een preventieve werking bieden tegen inbrekers. Een koevoet is er niet tussen te krijgen en men heeft ook geen idee of er waardevolle spullen in huis liggen.
Tot slot kun je ook nog denken aan het plaatsen van een balkje tussen de pui (onmogelijk om die nog open te schuiven). Maar denk uiteraard ook aan een alarminstallatie, camera’s buiten het huis zodat je ook vanaf een ander land kan zien wat er zich afspeel in je (voor)tuin.