3 zaken die je nog niet wist over bevallen
Zwanger! Je leeft op een roze wolk. Tenminste, als je niet te veel last hebt van de bekende zwangerschapskwaaltjes. Langzaam begin je aan het idee te wennen dat er een minimensje in je groeit. Met het groeien van je kindje groeit ook je buik en je kunt niet wachten om het aan de buitenwereld te vertellen. Om vervolgens overspoeld te worden door felicitaties …en ervaringsverhalen. Van epische ochtendmisselijkheid tot onverwachte tweelingen, iedereen kent wel een smeuïg zwangerschaps- of bevallingsverhaal. Opeens realiseer je je dat bevallen niet zomaar even een ‘dingetje’ is dat er nu eenmaal bij hoort. Iedere bevalling is uniek en je weet van te voren niet wat je te wachten staat. Zelfs niet als het je tweede of derde kindje is. Toch zijn er een aantal zaken die fijn zijn om van te voren te weten.
Hoe je kindje de bevalling beleeft
Niet alleen voor jou, maar ook voor je baby is de bevalling een heftige gebeurtenis. Terwijl jij je weeën ligt weg te puffen, krijgt je kindje door de samentrekkingen steeds minder ruimte. Dit is niet pijnlijk voor je kleintje, maar zorgt er wel voor dat er ook minder zuurstof is. Bovendien worden de longetjes voorbereid op ademen. In de baarmoeder is dit immers niet nodig en zitten de longen vol vocht. Door de druk van de weeën wordt het vocht uit de longen geperst, zodat je baby straks zonder problemen kan ademen. Ook gaat de schildklier van je kindje hard aan het werk om zijn of haar lichaam straks buiten de baarmoeder op temperatuur te houden. Op het moment dat je volledige ontsluiting hebt, gaat je baby het geboortekanaal in. Dat is geen probleem, want dankzij de nog flexibele schedel gaat dit prima. Wel is het belangrijk dat jij nu zo rustig mogelijk blijft, want als jij in paniek raakt dan krijgt je baby ook jouw stresshormonen. Zodra je kindje eruit is, zal hij of zij even moeten wennen. Dat gaat het snelst door je kleintje zo dicht mogelijk bij je te houden, jouw warme huid, geur en hartslag geven je baby een vertrouwd en beschermd gevoel.
Stel een geboorteplan op
Een geboorteplan? Ja, daarin beschrijf je wat je wel en niet wilt tijdens je bevalling. Dat geeft rust en duidelijkheid. Veel verloskundigen werken met zo’n geboorteplan. Bijkomend voordeel is, dat je door je wensen op papier te zetten zelf ook veel beter voorbereid bent op de bevalling. Het dwingt je namelijk om alvast na te denken over belangrijke zaken. Ook is het een goede manier om je partner en verloskundige te laten weten wat jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld na over waar je wilt bevallen, wie daarbij aanwezig moeten zijn, of er foto’s gemaakt mogen worden en wie de navelstreng mag doorknippen. Misschien wil je wel of juist geen pijnbestrijding. Bespreek het geboorteplan van te voren met je verloskundige. Zij kan je vertellen of je wensen haalbaar zijn en waar je verder nog rekening mee moet houden.
In bed, bad of op de kruk
Er zijn talloze houdingen en hulpmiddelen om te bevallen. Het verschilt per vrouw wat ze prettig vindt. Het kan best zo zijn dat je van te voren bedenkt dat je op een baarkruk wilt bevallen, maar dat je op het moment zelf toch liever ‘gewoon’ in bed ligt. Luister naar je lichaam en doe wat voor jou op dat moment goed voelt. Wist je trouwens dat verlosbedden tegenwoordig multifunctioneel en heel comfortabel zijn? Je ligt dus niet in een standaard (ziekenhuis)bed, maar in een bed dat speciaal ontworpen is voor de bevalling en kraamtijd. Niet alleen zijn ze geschikt om te bevallen in de traditionele rugligging, maar je kunt ook eenvoudig op je zij of zelfs op je hurken bevallen. Heb je tijdens je zwangerschap veel last gehad van je rug of bekkeninstabiliteit? Dan kan bevallen in bad een uitkomst zijn. Het warme water werkt ontspannend en zorgt ervoor dat je de pijn van de weeën beter kunt opvangen. Ook voor je baby is het fijn om in warm water geboren te worden. Houd er wel rekening mee dat je hiervoor een speciaal bad nodig hebt. Bevallen in je eigen bad gaat dus helaas niet.
Vergeet niet: het is het allemaal waard
Waar je ook voor kiest en hoe je bevalling ook verloopt, op het moment dat jij je kleintje in je armen houdt valt alles in het niet. Bevallen is pijnlijk en niet altijd even makkelijk, maar ook heel bijzonder. Bereid je voor en laat het dan los. Klinkt tegenstrijdig hè? En toch is dat het enige wat je kunt doen. Vertrouw op jezelf, de natuur en de mensen om je heen en voor je het weet heb je een klein wondertje in je armen.