How to: Voorbereiding op de bevalling

By  |  0 Comments


Nog even en dan is het zover, de geboorte van je kindje. Misschien verlang je er ook sterk naar om weer normaal te kunnen lopen en slapen of eindelijk je favoriete broek weer aan te kunnen. Nog even volhouden! Wanneer het einde van de zwangerschap in zicht is komt natuurlijk ook het moment van de bevalling dichterbij, een moment waarvoor veel onzekerheid of zelfs angst voor kan zijn. Voorbereiding op je bevalling is mentaal en lichamelijk erg belangrijk en helpt je om met meer zekerheid en minder angst de bevalling tegemoet te gaan. Wat kun je doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling?

Eerst moet je denken en beslissen waar je het liefst wilt bevallen, wil je thuis bevallen of wil je het liefst naar een ziekenhuis? Beide hebben zo hun voordelen, wil je thuis bevallen en ben jij en je baby in een goede gezondheid dan kun je best thuisbevalling doen. Maar dan is het ook handig dat je de juiste begeleiding hebt. Je zou bijvoorbeeld een vroedvrouw kunnen vragen om je thuis te begeleiden.

Het kan ook best zijn dat je je veiliger voelt in het ziekenhuis, dat is geen schande en daar moet je je ook niet slecht bij voelen! Wil je pijnbestrijding? Aarzel dan niet om dat ook bespreekbaar te maken met je verloskundige, huisdokter of gynaecoloog. Bekijk ook eens de verschillende manieren om te bevallen met ze, zoals bijvoorbeeld een onderwater bevalling.

Leef en eet gezond

Er zijn wel degelijk manieren om je lichaam op een bevalling voor te bereiden. Zo is het raadzaam om gezonde voeding te eten en voldoende water te drinken. Tijdensde bevalling verlies je veel energie en het is dan ook belangrijk om dat weer goed aan te vullen. Daarom is het raadzaam om regelmatig een beetje te eten en te drinken, eet voedsel dat licht verteerbaar is, zoals een boterham met jam en een glas appelsap. Weet wel, als je een tekort aan energie krijgt nemen de weeën af! Dus hou daar rekening mee!

Stress houdt ook de bevalling tegen, dus probeer je te ontspannen, let vooral op de ademhaling, ga in bad wanneer het je nog lukt, accepteer een massage van de toekomstige papa, etc.

Lichamelijke voorbereiding met hulpmiddel?

Er zijn hulpmiddelen op de markt met bewezen resultaat die je lichaam optimaal voorbereiden op de bevalling; Aniball is zo’n hulpmiddel. Het is een medisch product waarmee je oefeningen kunt doen waarmee je het geboortekanaal voorbereidt op de bevalling. Hierdoor is er aanzienlijk minder kans op een knip of ruptuur.

Aniball is een silicone ballon met pompje waarmee als het ware de bevalling op een geleidelijke en gecontroleerde wijze gesimuleerd kan worden. Door deze oefening leer je de juiste spieren te vinden en ze op de juiste manier te gebruiken in verband met de uitdrijvingsfase. Doordat je van tevoren geoefend hebt kun je ook beter luisteren naar de verloskundige, bijvoorbeeld wanneer ze aangeeft wel of niet te persen.

Bij deze oefeningen wordt het perineum (gedeelte tussen de vagina en anus) bij iedere opéénvolgende oefening ook steeds iets meer opgerekt en het geboortekanaal goed voorbereid op de echte bevalling. Uiteindelijk is het doel om, na drie weken ongeveer 20 minuten per dag getraind te hebben, een ballonomtrek te bereiken van 30 cm, wat ongeveer gelijk is aan de hoofdomtrek van een pasgeboren baby. Lees meer: voorbereiding bevalling met Aniball.

bevalling voorbereiden met aniball

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *