Huis ontruimen na echtscheiding: 4 Tips

By  |  0 Comments


Helaas eindigt in Nederland ongeveer één op de drie huwelijken in een echtscheiding. Een gebeurtenis die op alle betrokkenen vaak een flinke emotionele impact heeft. Daarnaast zorgt een scheiding er ook voor dat er allerlei financiële en praktische zaken geregeld moeten worden. Denk aan het verdelen van de inboedel en het ontruimen van het huis. Lastig, zeker wanneer de verstandhouding bekoeld is en er heftige emoties spelen. Dit was niet hoe je het voor je zag toen je samen het huis betrok. Om ervoor te zorgen dat de ontruiming van het huis ondanks de situatie toch goed en snel kan worden afgerond, geven wij enkele praktische tips. Zo wordt de scheiding óók de start van een fijn nieuw begin.

1.    Inventariseer rustig

Natuurlijk wil je de ontruiming van het huis het liefst zo snel mogelijk geregeld hebben. Toch is het belangrijk om eerst even op adem te komen en rustig te inventariseren wat er moet gebeuren. Wat staat er eigenlijk allemaal in het huis? Van welke spullen is het duidelijk naar wie ze gaan en wat moet er verdeeld worden? Probeer een goed beeld te krijgen van de omvang van de klus. De ontruiming verloopt minder moeizaam als je vooraf precies weet wat je te wachten staat. Het daadwerkelijk leegruimen van het huis kost altijd meer tijd dan je vooraf denkt, dus weer hierop voorbereid.

2.    Ga gestructureerd te werk

Vervolgens is het verstandig om heel gestructureerd te werk te gaan. Regel je de ontruiming met vrienden en familie? Stel dan altijd één iemand aan als projectleider. Zo weet je zeker dat je efficiënt en overzichtelijk te werk kunt gaan. Het is daarnaast slim om alle dozen direct van labels te voorzien. Zo weet je exact welke dozen naar welke locatie moeten en kun je veel sneller werken. Ook maakt dit het makkelijker om het transporteren van de spullen uit te besteden aan een verhuisbedrijf.

3.    Leg alles vooraf schriftelijk vast

Een scheiding is al zwaar genoeg en het laatste wat je natuurlijk wil is dat er conflicten ontstaan over de huisontruiming. Zorg er dus voor dat je vooraf alles goed met elkaar afstemt en de afspraken schriftelijk vastlegt. Op die manier kunnen er achteraf nooit discussies ontstaan over de verdeling van de inboedel.

4.    Schakel een professioneel bedrijf in

Het ontruimen van een huis is een pittige klus. Alles zelf doen kost behoorlijk wat tijd en energie. Dit alleen al kan een goede reden zijn om de ontruiming uit te besteden aan een professioneel verhuisbedrijf. Ook wanneer de spanningen tussen de betrokkenen hoog oplopen kan het inschakelen van een professionele ontruimer uitkomst bieden. Je wordt dan immers niet gedwongen om de ontruiming samen met je ex-partner en zijn of haar familie te regelen, waardoor er geen nieuwe conflicten kunnen ontstaan. Bovendien kan een professioneel bedrijf de ontruiming snel regelen en alle spullen in één keer naar de juiste locaties verhuizen. Des te eerder kun je echt beginnen met het maken van een nieuwe start!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *