5 voordelen van het eten van een avocado
Gezond eten is een van de belangrijkste onderdelen van een gezonde leefstijl. En steeds meer mensen zien het belang van een gezonde leefstijl in. Wanneer je ook gezond door het leven wilt gaan is het goed om te weten welke producten gezond zijn en waarom. We vertellen je daarom graag meer over de avocado. Want die heeft vele gezondheidsvoordelen!
1. Heel veel voedingsstoffen
Avocado bevat zoveel voedingsstoffen dat het voor iedereen de moeite waard is om aan gerechten toe te voegen. Zo bevat de avocado grote hoeveelheden Vitamine K, C, B5, B6 en E en kalium, maar ook magnesium, ijzer, fosfor en zink. Naast het toevoegen van een hele avocado aan een gerecht, is het ook mogelijk om avocado voedginsstoffen binnen te krijgen middels avocado olie en avocado boter.
2. Boordevol vezels
Een avocado bevat gemiddeld 7% vezels, wat al meer dan een vierde van de dagelijkse hoeveelheid is. Daarmee bevatten ze veel meer vezels dan de meeste andere voedingsmiddelen. Vezels helpen je wanneer je wilt afvallen en stimuleren een goed werkend metabolisme. Dat komt onder andere doordat je van vezelrijk voedsel snel een vol gevoel krijgt en dus minder behoefte hebt om te snacken.
3. Kalium
Bananen staan bekend om het feit dat ze kalium bevatten. Kalium is een mineraal dat zorg draagt voor de vochtbalans en de bloeddruk van het lichaam. Toch nemen veel mensen gemiddeld te weinig kalium tot zich. Wil je er zeker van zijn dat je genoeg kalium binnenkrijgt? Dan zijn avocado’s je beste vriend. Ook bananen zitten vol kalium, maar winnen het bij lange na niet van avocado’s. Een avocado bevat gemiddeld 14% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan kalium, tegenover zo’n 10% in bananen. Bananen zijn dus prima, maar avocado’s zijn een minstens net zo goede en misschien wel betere toevoeging aan jouw gezonde leefstijl.
4. Verlaagt cholesterol
Hart- en vaatziekten zijn één van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld. Bepaalde factoren dragen bij aan een verhoogd risico op hart – en vaatziekten, zoals cholesterol en tryglyceriden. Uit diverse studies is gebleken dat het eten van avocado’s risicofactoren van hart – en vaatziekten aanzienlijk kan verminderen. Zo bleek het cholesterolgehalte in sommige gevallen significant verminderd te zijn en waren de bloedtryglyceriden tot wel zo’n 20% verlaagd.
5. Betere opname voedingsstoffen
Dat een avocado zo gezond is, ligt niet alleen aan het feit dat deze vrucht zoveel voedingsstoffen bevat. We moeten die voedingsstoffen wel in ons lichaam opnemen, anders hebben we er uiteindelijk niets aan. Sommige voedingsstoffen zijn ‘vet oplosbaar’, wat betekent dat ze moeten worden gecombineerd met vet om te kunnen worden gebruikt. Dit geldt bijvoorbeeld voor Vitamine A, D, E en K. Uit een studie is gebleken dat wanneer je avocado (of avocado olie) toevoegt aan je salade of lunch, de antioxidantabsorptie gigantisch wordt verhoogd. Kortom: avocado is niet alleen zeer voedzaam, het kan de voedingswaarde van andere plantaardige voedingsmiddelen die je eet ook enorm verhogen!
Na het lezen van dit artikel weet je dus precies waarom een avocado een zeer goede aanvulling is op je eetpatroon!