Zo hou je een houten tuinoverkapping in topconditie
De levensduur van een houten overkapping is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste, de houtsoort waar de overkapping uit vervaardigd is. De levensduur van hardere houtsoorten zoals eiken of douglas is in het algemeen langer dan de zachtere houtsoorten zoals vuren en grenen. Wat daarnaast veel mensen vergeten is dat een natuurproduct zoals hout ook onderhoud nodig heeft. Het correct en regelmatig onderhoud plegen aan een houten overkapping kan de levensduur verdrievoudigen. In dit artikel geven we een aantal tips om er voor te zorgen dat jouw tuinhuis of overkapping in topconditie te houden.
Wat is het behandelen van hout?
Hout is een natuurproduct dat zeer gevoelig is voor temperatuursverschillen, vocht en weersinvloeden zoals UV-straling. Door een langdurige blootstelling aan dit soort zaken kan het hout snel verweren of verrotten. Door middel van het behandelen van het hout breng je een beschermlaag aan die ervoor zorgt dat het hout juist geen vocht opneemt of afstaat, of UV-stralen kan blokkeren. Het behandelen van hout kun je doen met verschillende middelen, deze zijn te onderscheiden in houtolie, beits, was of lak. Voor het behandelen van een houten tuinoverkapping raden we aan houtolie of beits te gebruiken. Dit dringt namelijk diep in het hout en geeft een langdurige bescherming tegen de kwetsbaarheden in de buitenlucht.
Behandelen met de volgende stappen
De methode van behandeling is afhankelijk van het houtsoort en de toepassing. Een houten vloer voor binnen dien je namelijk anders te behandelen als een overkapping van hout die buitenshuis gebruikt wordt. Een van de meest populaire houtsoorten voor een terrasoverkapping is douglas of larikshout. We nemen een douglas overkapping ter behandeling als voorbeeld.
Schoonmaken
Voordat je begint met het behandelen van een overkapping dien je ervoor te zorgen dat deze geheel vuil en vetvrij is. Doe je dit niet, zal de behandeling minder goed indringen en hechten en tenslotte een kortere beschermperiode dienen.
Indien je overkapping nog niet zo oud is, dan kun je het schoonmaken met warm water waar je wat soda aan toevoegt. Gebruik hiervoor een handveger of borstel om het vuil te verwijderen.
Groene aanslag verwijderen
Een overkapping die al een langere tijd buiten staat zal op ten duur bedekt worden met groene aanslag en algen. Hiervoor heb je speciale algenverwijderaar op de markt. Tevens zal dit middel schimmels, mossen en andere vormen van groene aanslag verwijderen van het hout.
Vergrijsd douglashout
Hout zal door de invloed van zonnestralen gaan vergrijzen, met name douglashout verkleurd snel. Naast dat men een overkapping behandeld om de levensduur te verlengen is het ook prettig om deze te verfraaien en zijn originele kleur terug te geven. Hiervoor kun je speciale hout ontgrijzer gebruiken. Hiermee verwijder je de grijze laag op het hout en kun je daarna een nieuwe beschermlaag gaan aanbrengen.
Houtolie of beits aanbrengen
Wanneer je overkapping volledig schoon is, kun je overgaan naar de laatste stap, het daadwerkelijk behandelen van het hout. Wil je het hout alleen maar van een beschermlaag voorzien kun je kiezen voor douglasolie. Dit middels is transparant waardoor je de originele kleur van het hout kunt behouden en de houtnerfstructuur zichtbaar blijft. Wil je echter het hout verfraaien in een bepaalde kleur kun je kiezen voor een houtbeits. De beits van bijvoorbeeld Hermadix is speciaal ontwikkeld voor onbehandeld hout zoals douglas-lariks. Deze is te verkrijgen in vele verschillende transparante en dekkende kleuren.