Huis verven; een totaaloverzicht

By  |  0 Comments


Ga jij jouw huis verven maar weet je niet waar te beginnen? Wij houden je natuurlijk al up-to-date omtrent de huidige lifestyle trends. En wij helpen je ook graag op weg met jouw DIY-projecten. Daarom beschrijven we in dit artikel hoe je werk moet gaan wanneer je gaat verven aan de hand van ons handige stappenplan.

Verven is een belangrijke en in de meeste gevallen een grote en ingrijpende klus. Daarom is het voor te stellen dat je hierbij geen fouten wilt maken én natuurlijk het gewenste eindresultaat krijgt. Daarnaast kan verven enorm prijzig zijn, met name wanneer je het laat uitbesteden. Bekijk ons handige stappenplan als je wilt besparen op de verfklus en hierbij geen fouten wilt maken!

Stap 1: Reinigen & ontvetten

We kunnen het ons voorstellen dat je het liefst zo snel mogelijk verf op de muur hebt zitten. Er dienen echter nog een aantal belangrijke stappen doorlopen te worden voor je hiermee kan beginnen. Let op dat wanneer je deze stappen niet doorloopt, je ook niet het ideale eindresultaat zult behalen.

Het is ontzettend belangrijk dat de muren (of andere oppervlakken) goed gereinigd en stofvrij zijn. Maak al deze oppervlakken dus goed schoon, bij voorkeur met een ontvetter en ga er last minute nog even langs met een harde borstel om de laatste restjes stof te verwijderen.

Is de muur echt hardnekkig vervuild? Maak dan schoon met een goede ontvetter of een middel als ammoniak vermengd met water.

Stap 2: Schuren & afplakken

Naast een schone muur is ook een gladde en egale muur van belang. Verf hecht zich namelijk beter op een droog en egaal oppervlak. Laat allereerst de gereinigde muren goed opdrogen voor je gaat beginnen met het schuur- en afplakwerk.

Zijn de muren nieuwe gepleisterd of reeds geverfd? Dan is het voldoende om te ontkorrelen, dit kan met een breed plamuurmes. Zitten er oneffenheden, scheuren of geplamuurde gaatjes in de muur? Schuur deze plekken dan goed op.

Zorg er daarnaast voor dat je alles wat je niet geverfd wilt hebben goed afplakt. Denk hierbij aan de rand met het plafond, plinten of kozijnen. Gebruik hiervoor speciale verftape, dit type tape voorkomt dat verf onder de tape doorloopt.

Stap 3: Aanbrengen primer/grondlaag

Met stap 3 kunnen we eindelijk wat gaan aanbrengen op de muren. Zodra je stappen 1 en 2 hebt doorlopen dien je de muren te voorzien van primer, ook wel grondverf genoemd. Door primer aan te brengen creëer je een egaler resultaat en primer zorgt ervoor dat de uiteindelijke verf beter zal hechten.

Eventuele zuiging van het oppervlak wordt dankzij de grondlaag weggenomen en eventuele vlekken zullen niet meer zichtbaar zijn door de verf heen. Let op dat ieder type oppervlak een verschillend type primer vereist. Koop dus niet de eerste de beste primer/grondverf die je tegenkomt!

Extra tip: als het te verven oppervlak in goede staat is en al een mooie laag verf heeft dan kan je deze stap overslaan.

Stap 4: Het gewenste oppervlak verven

Als je dacht dat verven een simpel klusje was, think again. We zijn bij stap 4 aanbeland en kunnen nu pas beginnen met het echte verwerk. Na stappen 1, 2 en 3 grondig te hebben doorlopen kan je dus de verfkwasten en rollers tevoorschijn halen. Je dient uiteraard ook nog de juiste verf te kopen. Ben je nog op zoek naar de juiste verf? bestel je verf via kleurenwaaier.nl, het ruime aanbod aan verven en kleuren zorgt ervoor dat je altijd de juiste verf zal vinden.

Als je naast je muren ook het plafond gaat verven begin dan met het plafond en ga na afronding pas door met de muren. Hieronder volgt het stappenplan voor het verven van een muur:

  1. Begin in de hoeken, verf deze eerst. Verf de randen optimaliter met een borstel.
  2. Wanneer je met een roller verft dan is het zaak om de verf evenredig te verdelen. Dip de roller dus in de verf en rol dit uit op de rooster van het verfbakje. De verf kan royaal aangebracht worden maar let op dat het niet drup.
  3. Het is raadzaam om in vakken te werken, reken per vak ongeveer 1m². Plaats eerst een aantal verticale strepen op de muur en ga vervolgens horizontaal overheen om de verf zo egaal mogelijk te verdelen en ga hier vervolgens weer in verticale richting overheen.
  4. Herhaal de stappen 2 en 3 met steeds meer overlap van vlak tot vlak tot de hele muur netjes geverfd is.

Stap 5: Afronding & handige tips

In stap 4 heb je al kunnen zien hoe het verven het beste gedaan kan worden. Het lijkt in eerste instantie wellicht lastig, je krijgt er echter al enorm snel handigheid in. Eenmaal klaar met verven is het raadzaam om de verf goed te laten drogen en vervolgens pas de tape te verwijderen. Onderstaande tips kunnen nog helpen om zo soepel mogelijk door het gehele proces heen te lopen.

  • De ideale temperatuur voor het verven en drogen is tussen de 10 en 20°C. Warmere of koudere temperaturen hebben een negatieve invloed op het drogingsproces.
  • Luchtvochtigheid is ontzettend belangrijk, zet dus of bakjes water neer of zet de verwarming aan wanneer de lucht respectievelijk te droog of te warm is.
  • Is het droog buiten? Dan kan je na het verven de ramen openzetten om er zodoende voor te zorgen dat de verf sneller droogt.

Op zoek naar andere woning-gerelateerde tips? Bekijk eens onze artikelen omtrent interieur en wonen voor meer informatie.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *