Verkoopmakelaars: dit kunnen ze voor jou betekenen

By  |  0 Comments


Een verkoopmakelaar kan jou helpen om je woning op de juiste manier in de markt te zetten en komt tevens op voor de belangen die jij als verkoper hebt. Hierbij kan de verkoopmakelaar alle werkzaamheden uit handen nemen. Dit zorgt ervoor dat je meer tijd bespaart en meer rust zal ervaren, want een woning verkopen is vrij intensief en vergt veel regelwerk. Wat doet een verkoopmakelaar precies? Daar vertellen we je meer over in dit artikel.

Vooronderzoek

Voordat de verkoopmakelaar bij je langskomt, zal hij vooronderzoek doen. Hij zal in het Kadaster gegevens van je woning bekijken, maar ook onderzoeken voor welke prijzen gelijkaardige huizen in jouw buurt verkocht zijn.

Kennismaking

Bij het kennismakingsgesprek met de verkoopmakelaar, wordt er naar jouw wensen gevraagd. Ook de kosten worden hierbij besproken. Ook als je de verkoop deels zelf op je wilt nemen, kun je dit bespreken. De vraagprijs voor jouw woning zal de verkoopmakelaar altijd samen met jou vaststellen. Deze staat niet vast en kan op een later moment in overleg nog worden aangepast.

Afspraken, voorwaarden en tarieven vastleggen

Heb je een verkoopmakelaar uitgekozen, dan zul je een opdracht tot dienstverlening ontvangen. Deze bevat alle afspraken, tarieven en voorwaarden. Denk bij voorwaarden aan of je een percentage over de verkoopprijs betaalt of een vaste prijs voor diensten moet betalen.

Woning te koop zetten

Vervolgens zal de verkoopmakelaar je woning te koop zetten en onder andere een fotoreportage maken. Hierbij krijg je tips van de makelaar om ervoor te zorgen dat je woning er geheel in orde uitziet. Ook zal hij of zij een ‘Te koop’ bord bij je huis plaatsen en je woning op Funda zetten.

Bezichtiging plannen en uitvoeren

De volgende stap betreft het inplannen van bezichtigingen. Deze worden ook door de verkoopmakelaar uitgevoerd. Na afloop informeert de verkoopmakelaar je over het verloop van de bezichtigingen.

Onderhandelen

Als er kopers zijn die een bod uit willen brengen, gaat de verkoopmakelaar over tot de onderhandelingen en het contact met de potentiële kopers. Dit zijn onderhandelingen die niet alleen over de hoogte van het bod gaan, maar ook over de voorwaarden. Uiteindelijk bepaal je zelf of je akkoord gaat met dit bod.

Opmaken en tekenen koopakte

Als zowel jij en de koper het eens zijn over de voorwaarden en de prijs, dan zal de verkoopmakelaar het koopcontract opstellen. Hij of zij zorgt ervoor dat alle gegevens van zowel jou als de koper verzameld worden en zal dit naar je toesturen ter controle. Als alles klopt, wordt er een afspraak gemaakt om het koopcontract te tekenen.

Eindinspectie en sleuteloverdracht

Voordat de sleuteloverdracht plaatsvindt, zal de verkoopmakelaar een eindinspectie inplannen met jou en de koper. Dit is een laatste ronde voor het huis alvorens jullie de notaris bezoeken. Hierbij wordt gecontroleerd of alles nog in dezelfde staat is. Ook de verkoopmakelaar is hierbij aanwezig. Wanneer alles in orde is, kan er definitief getekend worden bij de notaris. Hierbij wordt ook de samenwerking met de verkoopmakelaar afgerond.

Huis kopen?

Ben je naast de verkoop ook op zoek naar de aankoop van een nieuwe woning? Ook daar zijn er aankoopmakelaars voor, die jou gedurende het hele proces zullen begeleiden en helpen. Een aankoopmakelaar maakt het je een stuk gemakkelijker.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *