Vitamine en gezond leven

By  |  0 Comments


Je wilt gezond leven. Je let op je voeding en eet zoveel mogelijk gevarieerd. Je weet hoe belangrijk lichaamsbeweging is en ook je geest hou je goed bezig. Alles wat je nodig hebt haal je in principe uit je dagelijkse drie maaltijden en verantwoorde tussendoortjes. Je krijgt genoeg eiwitten, koolhydraten en vetten binnen. Daarnaast zorg je ervoor dat je ook genoeg mineralen en vitamines tot je neemt. Weet je eigenlijk wel goed wat een vitamine is? We willen je graag bondig informeren.

Wat zijn vitamines precies?

Vitamines zijn natuurlijke en organische stoffen die je lichaam voor verschillende essentiële stofwisselingsprocessen nodig heeft. Een aantal vitamines zijn oplosbaar in vet, andere vitamines hebben water nodig om op te lossen. Op dit moment kennen we dertien verschillende vitamines. Een vitamine is een stof die niet door je eigen lichaam kan worden aangemaakt. Een uitzondering hierop is Vitamine D. Je lichaam haalt een deel uit je voeding, maar produceert het ook, onder invloed van zonlicht. Als je lichaam onvoldoende vitamines binnenkrijgt, kamp je met een vitaminetekort. Dit kan leiden tot ziekteverschijnselen en in een aantal gevallen tot de dood. Denk bijvoorbeeld aan zeelieden van eeuwen geleden, die maandenlang op zee verbleven, zonder verse groente en fruit. Gebrek aan Vitamine C leidde toen tot scheurbuik.

Vitamines en hun functies

Is de kans groot dat je een vitaminetekort oploopt? In onze huidige samenleving waar zoveel vers voedsel gemakkelijk te krijgen is, moet je echt je best doen om tekorten op te lopen. Vitamines spelen een rol in uiteenlopende lichaamsfuncties. Vitamine A is nodig voor een gezonde huid, goed werkende ogen en speelt een belangrijke rol in de groei. Vitamine D is nodig voor het ontwikkelen van sterke en gezonde botten. Vitamine C zorgt onder meer voor ijzeropname, de aanmaak van bindweefsel en het op peil houden van je lichaamsweerstand.

Gezonde voeding staat aan de basis

Wanneer je voldoende vers voedsel eet en zorgt voor veel variatie aan tafel, zul je vrijwel altijd de dagelijkse aanbevolen dosis van elk vitamine behalen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet met granen, peulvruchten, vlees en vette vis, verse groente en fruit en je loopt geen risico op vitaminetekorten. Toch kan het voorkomen dat je lichaam extra ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld als je herstellende bent van een ziekte of ongeval of wanneer je zwanger bent. Meer eten is dan niet altijd de beste oplossing. Vul je dagelijkse voeding dan aan met vitaminesupplementen.

Vitaminesupplementen voor extra ondersteuning en zekerheid

Je kunt vitaminesupplementen nemen als je écht concreet een vitaminetekort hebt, of gewoon slikken als extra zekerheid. Ben je vegetarisch of veganistisch? Dan weet je dat je een tekort kunt krijgen aan vitamines die nauwelijks in plantaardig voedsel voorkomen, maar juist wel in producten, afkomstig van dieren. Zorg dat je op die momenten het nodige slikt met wat extra vitaminesupplementen. Er zijn supplementen van de diverse afzonderlijke vitamines, maar ook preparaten die meerdere vitamines bevatten. Deze multivitamines en andere vitaminesupplementen bevatten bovendien essentiële mineralen, zodat je ook daarvan voldoende binnenkrijgt.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *