Je vijver opstarten in het voorjaar

By  |  0 Comments

De planten in het water gaan weer groeien en de vissen worden weer actief en dat betekent maar een ding: Het vijverseizoen begint weer! Daarom is juist nu belangrijk om het juiste onderhoud aan de vijver uit te voeren. Als je nu het juiste onderhoud uitvoert, dan is de kans groot dat jouw vijver het hele jaar goed functioneert. Om dit onderhoud goed uit te voeren gaan we je hierbij helpen.

Een stapje terug

Voordat we gaan kijken hoe we de vijver in april gaan bijhouden, is het belangrijk dat we eerst kijken of alles in maart goed is gegaan. In maart waren er veel bladeren en takken in de vijver gewaaid en dit organische materiaal kan de bodem flink verzuren. Het is dus belangrijk om dit weg te halen, heb je dit nog niet gedaan of zie je dat er nog afval in ligt, zorg dan dat je hier in april ook nog naar kijkt. De waterhardheid hoort minimaal 8º DH te zijn, zorg dat je dit in april ook nog even controleert. 

April

In april kun je beginnen met het aanbrengen van nieuwe waterplanten- en lelies. Gebruik voor het oppotten goede plantmanden en de juiste plantaarde. Probeer geen tuinaarde te gebruiken, want plantaarde is te rijk aan voedingsstoffen en dit zorgt ervoor dat je veel algengroei krijgt en dat wil je natuurlijk niet. 

Onderhoud aan het water

Normaal gesproken kun je het vijverfilter en de vijverpomp nu weer aansluiten, wij houden hiervoor 10º aan. Dit kan soms in maart al zijn, dus kijk hier even goed naar. Kijk ook of de oude UV-C lamp nog goed werkt, anders kun je deze eenvoudig vervangen. De kans op algengroei wordt nu ook weer groter. Het gevolg van algengroei is dat algen de groei van zuurstofplanten verhinderen en zuurstofplanten zijn belangrijk voor je vijver. Dit kun je eenvoudig bestrijden met anti-alg middel. 

Zorg voor bacteriegroei in je vijver

Door de relatief lage temperatuur in het voorjaar zijn er nog niet veel bacteriën in je vijver. Echter zijn deze zeer belangrijk voor een heldere vijver en groei van je zuurstofplanten. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van organisch afval en zetten dit om in voedingsstoffen voor de zuurstofplanten. Dit kun je in april eenvoudig oplossen door vijverbacteriën in je vijver toe te voegen. 

Heb je vissen?

Nu het weer warmer begint te worden, zijn ook de vissen weer actief. Kijk daarom of de vissen ziekteverschijnselen hebben. Kijk goed voor plekken of zweren bij de vissen en als dit het geval is kun je ze behandelen met speciale medicijnen. Ook kun je de vissen weer gaan voeren. Doe dit in het begin nog hoogwaardiger vissenvoer zodat je vissen de kans krijgen om weer op kracht te komen. 

Om het nog even kort samen te vatten: zorg dat, als je het nog niet hebt gedaan, je maart onderhoud in orde is, je de nieuwe planten met de juiste plantaarde oppot, alles weer aansluit voor het onderhoud aan je water, de bacteriegroei op peil houdt en dat je de vissen weer genoeg aandacht geeft. Wanneer je deze tips aanhoudt, dan kan je vijver er weer een heel jaar tegenaan!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *