Chlamydia: 5 dingen die je nog niet wist over deze soa

By  |  0 Comments

Chlamydia is verreweg de meest voorkomende soa in Nederland. De aandoening komt naar schatting 100.000 keer voor. Met testen bij de GGD en huisarts wordt ‘slechts’ 60 procent opgespoord. De 40.000 niet gedetecteerde infecties tieren welig voort. Ondanks deze percentages doen nog veel mythes de ronde over de geslachtsziekte. Hoogste tijd om eens te kijken naar 5 dingen die je nog niet wist over chlamydia.

Geen risico met orale seks

Chlamydia kun je op verschillende lichaamslocaties oplopen. Natuurlijk denken de meesten gelijk aan de vagina of penis, maar de infectie kan zich ook in de keel of anus voordoen. Dit als gevolg van onveilige orale of anale seks. Die laatste twee locaties worden nogal eens ‘vergeten’ en niet getest. Dit houdt in dat de infectie blijft en kan worden doorgegeven.

Geen klachten, dus niets aan de hand

Veel soa’s geven helaas geen klachten. Het zou makkelijk zijn om bij een bepaalde klacht gelijk te kunnen denken aan chlamydia. Helaas werkt dit niet zo. Chlamydia geeft heel vaak geen klachten. En voel je dan toch iets? Dan zijn klachten vaak heel algemeen. Pijn bij plassen is bijvoorbeeld een symptoom, maar dit kan ook op blaasontsteking duiden. Testen is de enige manier om zekerheid te krijgen.

Naar schatting voelt 70 procent van de mensen met chlamydia er helemaal niets van. Dit wil echter niet zeggen dat de infectie geen schade kan aanrichten. Ook asymptomatische infecties kunnen blijvende schade veroorzaken.

Een keer gehad, daarna immuun

Jammer, maar zo werkt het niet. Chlamydia kan je keer op keer op blijven lopen. Nadat je de soa eens gehad hebt, is het niet zo dat je immuun wordt voor de bacterie. De soa wordt behandeld met een antibioticum en bij een eventuele tweede keer dat je chlamydia oploopt is dit antibioticum gewoon weer nodig.

Er is geen preventief medicijn dat chlamydia voorkomt, natuurlijk is er wel het ouderwetse condoom. Dit spotgoedkope middel werkt overigens preventief tegen alle soa’s. Hoewel het condoom steeds minder benut lijkt te worden, blijft het advies om het gewoon te gebruiken. Scheelt een hoop ellende achteraf. Condooms zijn goedkoop en hoeven geen ‘moodkiller’ te zijn.

Pilletje en weg…

Chlamydia is goed te behandelen, na de behandeling is de infectie verdwenen. Maar dit houdt niet in dat er geen blijvende schade ontstaan is. Als jij jarenlang met chlamydia hebt rondgelopen ,neemt de kans op onvruchtbaarheid toe. Dit geldt voor vrouwen, bij mannen speelt onvruchtbaarheid nauwelijks een rol.  

Om nu niet direct angst te zaaien is het wel van belang regelmatig te testen. Als jij veel wisselende partners hebt – ga uit van drie per half jaar – moet je eens per half jaar testen. Zo voorkom je lang met een onopgemerkte infectie rond te lopen. De kans op onvruchtbaarheid neemt zo snel af.

Weinig risico

De kans dat je chlamydia oploopt is vrij hoog. Zo wordt geschat dat je bijna 50 procent kans loopt om deze soa op te lopen als je met iemand seks hebt die hem al heeft. Dit is hoog, niet voor niets hebben artsen het over een zeer besmettelijke soa. Die 50 procent geldt bij iedere keer dat je seks hebt, ook met dezelfde persoon.

En denk niet dat je het risico kunt aflezen aan iemand. De infectie is aan de buitenkant niet zichtbaar, iets wat met sommige soa’s wel het geval kan zijn.

Chlamydia is verraderlijk en het aantal gevallen groeit. Wapen jezelf hiertegen. Vrij veilig. Komt dit er een keer niet van? Test jezelf dan!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *