Onderzoek verrichten voor je stage? Gebruik deze tips!
Iedere student krijgt er (helaas), vroeg of laat, mee te maken; het verrichten van een onderzoek. Of het nu is voor je stage of schoolproject, het verrichten van goed onderzoek is geen eenvoudige opgave. Gelukkig biedt een opleiding je ruimschoots de mogelijkheid om je onderzoeksvaardigheden te verbeteren en kun je met behulp van een aantal tips, het uitvoeren van je onderzoek een stuk eenvoudiger maken. Welke tips dat zijn? Dat lees je hieronder!
Omkader je onderzoek nauwkeurig
Voordat je überhaupt begint aan je onderzoek, is de belangrijkste vraag natuurlijk: wat ga je precies onderzoeken? Probeer dit zo duidelijk mogelijk in kaart te brengen. Doe je dit niet, dan zal je er snel genoeg achter komen dat alles wat je gaat onderzoeken te ver uiteen gaat lopen, waardoor het praktisch bijna onmogelijk wordt om uit te voeren. Tegelijkertijd zullen je onderzoeksresultaten minder specifiek zien waardoor de waarde ervan daalt. Probeer dus een duidelijke en afgebakende hoofdvraag op te stellen, vaak vormt deze vraag het probleem voor de organisatie waarvoor je onderzoek verricht.
Verzamelen alle relevante informatie
Vervolgens is het van belang om alle relevante (achtergrond)informatie rondom de onderzoeksvraag in kaart te brengen. Zo weet je waar het onderzoek over gaat en welke verbanden er eventueel kunnen zijn. Wanneer je dit gedaan hebt, kun je geschikte deelvragen opstellen. De antwoorden op de deelvragen beantwoorden vervolgens je hoofdvraag. Daarvoor moet je uiteraard wel de goede conclusies trekken. Hoe beter en duidelijker je onderzoek, koe makkelijker je het jezelf maakt.
Het onderzoek zelf
Natuurlijk moet je alleen nog het onderzoek zelf uitvoeren. Maar hoe doe je dat? Je hebt alle randzaken netjes in kaart gebracht en moet nu het onderzoek uit gaan voeren dat antwoord geeft op je deelvragen. Erg belangrijk bij het uitvoeren van het onderzoek is dat je de juiste onderzoeksmethode kiest. Om daar achter te komen kun je het best de voor- en nadelen van de verschillende onderzoeken op een rijtje zetten en bekijken waar je precies antwoord op wilt hebben. Stel jezelf daarom de vraag: waar moeten de onderzoeksresultaten me een antwoord op geven? Vervolgens voer je je onderzoek uit en analyseer je de resultaten. Kom je er tijdens het onderzoek of tijdens de analyse achter dat de antwoorden niet relevant zijn voor het probleem? Dan zal je een nieuw onderzoek op moeten zetten.
Analyse
Het analyseren en interpreteren van onderzoeksresultaten blijft een lastige klus. Met name bij kwantitatief onderzoek, bijvoorbeeld een enquête, kan dat een tijdrovend proces zijn. Een computer met goede enquêtesoftware kan uitkomst bieden. Deze ordent namelijk de gegevens en kan zelfs conclusies trekken.
Het houden van onderzoek kan een leuk en leerzaam proces zijn. Probeer het daarom ook op die manier te benaderen en je zal zien dat het gehele traject een stuk beter afgaat. Veel succes met het verrichten van je onderzoek!