Moestuintje aanleggen voor beginners

By  |  0 Comments

Wie er graag een gezonde lifestyle op nahoudt, weet dat groenten en fruit belangrijke elementen zijn. Om aan je dagelijkse portie groente en fruit te komen kun je uiteraard op de fiets springen of in de auto stappen richting de dichtstbijzijnde supermarkt. Maar wat is er nou lekkerder dan genieten van je zelf geteelde groenten en fruit? Hoe moet je zo’n moestuin aanleggen en waar moet je allemaal rekening mee houden? Met dit stappenplan wordt jouw moestuin zeker een succes!

Stap 1: de ligging

Voor een succesvolle oogst is het heel belangrijk dat je goed nadenkt over de ligging van jouw moestuin. Let erop dat de gewassen voldoende zon krijgen en niet in de schaduw van bijvoorbeeld een boom komen te staan. Als vuistregel kun je zo’n zes uur zon per dag aanhouden. Zorg ook dat de groenten en fruit goed beschermd worden tegen de andere elementen van de natuur. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat regenwater wel goed bij de planten kan komen, maar er niet blijft staan. Een iets aflopend stuk grond naar het zuidoosten of zuidwesten is de ideale locatie. Ook moet je rekening houden met de wind. Zorg dat de gewassen niet vol in de wind komen te staan.

 moestuintje op balkon

 

Stap 2: de voorbereiding

Misschien wel minstens zo belangrijk als de ligging van de moestuin is de grond waarin je de gewassen gaat verbouwen. Let er op dat de grond niet te vochtig (het mag niet blijven plakken!), maar ook niet te droog is. Voor het beste resultaat is het verstandig om de bovenste laag grond voor het inzaaien goed door te harken. Zo wordt de grond kruimelig en verdwijnen grote brokken aarde die de groei van de gewassen nadelig kunnen beïnvloeden. De grond is klaar wanneer het er egaal uitziet.
 

Stap 3: Kiezen en indelen

De grond voor de moestuin is nu helemaal klaar voor gebruik. Nu komt het leukste deel van het beginnen met een moestuintje: je kan gaan kiezen wat je wilt gaan verbouwen! Bij het uitkiezen van de gewassen is het verstandig om goed te kijken naar de gunstige en ongunstige invloeden die sommige gewassen op elkaars groei kunnen hebben. Let er op dat bij een kleine moestuin aanleggen de indeling van de ruimte ook erg belangrijk is. Geef eventuele blad- en vruchtgewassen goed de ruimte die ze nodig hebben. Let er ook op dat sommige gewassen in de aarde groeien en dus diepte nodig hebben.

 moestuin aanleggen thuis

 

Stap 4: verzorgen en genieten

Nu alle voorbereidende stappen zijn doorlopen is het tijd om de gewassen te verzorgen. Lees goed de instructies die bij de zaden van elk gewas gegeven worden. Als alles meezit kun en je een beetje geduld hebt, kun je binnenkort gaan genieten van jouw eigen groenten en fruit. Eet smakelijk!

Meer tips over tuinieren, tuinplanten en tuininrichting vind je op Greenfingersonline.nl

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *