Let hier op voordat je begint aan een ondernemingsplan voor de horeca!
Nederland telt meer dan 50.000 horeca ondernemingen. Daaronder vallen alle hotels, restaurants en cafés. Bij de meeste van deze ondernemingen werken er 1 tot 10 personen. Bij ongeveer 5% werken meer dan 10 personen (bron: CBS). We kunnen dus concluderen dat deze horecagelegenheden over het algemeen kleine ondernemingen zijn. Door het lezen van dit artikel is de kans groot dat ook jij geïnteresseerd bent in het starten van een horeca onderneming. Waarschijnlijk heb je er dus ook al aan gedacht om een ondernemingsplan te gaan schrijven? Goed bezig! In deze blog helpen we je op weg met een aantal onmisbare zaken voor een ondernemingsplan voor de horeca.
Innovaties in je ondernemingsplan
Innovaties en nieuwe ideeën zijn onmisbaar in de horeca. Een branche waar trends en ontwikkelingen zich sneller lijken op te volgen dan in welke branche dan ook! De horeca branche is ook een van de weinigen waarin nieuwe frisse ideeën vaak goed worden ontvangen en daarmee worden geaccepteerd door hun klanten. Daarmee zet de horeca vaak een trend en geven ze een voorbeeld aan andere branches zoals bijvoorbeeld de detailhandel.
Het is dus zeker raadzaam wanneer je een hotel, restaurant of café gaat beginnen deze trends en ontwikkelingen op te nemen in je ondernemingsplan. Daarbij kun je er ook voor kiezen om jouw idee eens voor te leggen bij vrienden, familie of kennissen. Wellicht geven zij weer andere inzichten waar je je voordeel mee kunt doen!
Haalbaarheid van je horeca onderneming
Een belangrijk hoofdstuk om je ondernemingsplan voor de horeca mee af te sluiten; de haalbaarheid. In dit hoofdstuk kijk met je een onafhankelijke blik naar de zaken die je hebt opgenomen in het ondernemingsplan zoals; de markt, marketing inzet en financiën. Je bent natuurlijk erg enthousiast en je wilt niet anders dan dat je horeca gelegenheid gaat slagen, maar toch is het belangrijk om realistisch in te schatten of het een kans van slagen heeft. Je gaat er immers veel tijd en waarschijnlijk geld in investeren. Ondernemen gaat gepaard met risico’s!
Laat een expert je ondernemingsplan beoordelen
Het is duidelijk dat het ondernemingsplan een goede toetsing is, met name voor jezelf. Als startende ondernemer wil je graag en dat is goed, maar wellicht zie je daardoor (nog) niet de gevaren of bedreigingen goed in. Het is daarom altijd raadzaam om een expert je ondernemingsplan te laten beoordelen. Maar je hebt ook de mogelijkheid om het complete ondernemingsplan door een ervaren partij te laten schrijven. Je bent dan tevens verzekerd van een stevige positie bij potentiële investeerders. En je ziet wellicht kansen waar je zelf niet op kwam!
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Credo Ondernemingsplan. Credo levert je ondernemingsplan voor de horeca op maat.