Koopgids voor de juiste trap naar zolder

By  |  0 Comments


Het kan best lastig zijn om een geschikte trap te vinden voor naar zolder. De trap moet passen bij je interieur, mag mogelijk niet te veel ruimte innemen en moet daarbij veilig zijn. Er zijn verschillende soorten trappen, die gebruikt kunnen worden als een zoldertrap. De meest bekende voorbeelden zijn de vlizotrap en de steektrap. In dit artikel worden beide soorten zoldertrappen verder toegelicht. Naar welke van beide modellen zoldertrappen heb jij al gekeken? 

Vlizotrap in het plafond verwerken

Een vlizotrap biedt als belangrijkste voordeel, dat deze in het plafond verwerkt kan worden. Het is de ideale trap voor mensen die de opgang naar zolder in hun werk- of bijvoorbeeld slaapkamer hebben zitten. De vlizotrap klap je slechts uit, wanneer je op zolder moet zijn. Mocht de zolderruimte gebruikt worden als extra slaapkamer, dan is de vlizotrap niet de meest geschikte oplossing. De vlizotrap is minder veilig dan een steektrap, omdat deze geen trapleuning heeft. Laat kinderen de vlizotrap alleen gebruiken als je het kind enigszins vast kunt houden. Het voorkomt gevaarlijke situaties op de trap. 

Isolatiewaarde van de vlizotrap

Bij een vlizotrap kopen is het belangrijk om te letten op de isolatiewaarde. De isolatie van vlizotrappen wordt altijd aangegeven in W/m²K. Dit geeft de hoeveelheid warmte (Watt) aan die per vierkante meter luik verloren gaat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin. Een normale isolatiewaarde voor een vlizotrap is 1,20 W/m²K. Een lager getal betekent dus een betere isolatie en minder warmte verlies.

Steektrap als veiliger alternatief

Net als een vlizotrap is ook een steektrap een ruimtebesparende trap. De steektrap kan in een scherpe hoek tegen de opgang naar zolder geplaatst worden. De trap is vaak steviger, doordat ze zowel in het trapgat als op de vloer vastgezet kan worden. Daar waar een vlizotrap alleen in het trapgat wordt vastgezet. Een ander voordeel van de steektrap werd al genoemd: je kunt de trap van een trapleuning voorzien. Het maakt de steektrap een geschikte trap voor kinderen. Niet voor niets wordt dit model trap ook geregeld gebruikt als opgang naar een hoogslaper. 

Wil je een trap bestellen? Let erop dat beide soorten trappen meestal geleverd als bouwpakket geleverd worden. Een steektrap bouwpakket is vaak makkelijker zelf te monteren dan het bouwpakket van een vlizotrap. Mede door het feit dat men voor een vlizotrap een gat in het plafond zal moeten maken.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *