De beste ooglaserkliniek kiezen: hoe beoordeel je de betrouwbaarheid?

By  |  0 Comments

Ooglaseren is tegenwoordig heel veilig, mits je het bij een ervaren en betrouwbare kliniek laat doen. Om het risico op complicaties zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk dat je een goede ooglaserkliniek vindt. Maar hoe beoordeel je de betrouwbaarheid van een kliniek? Met deze tips & tricks ligt de beste ooglaserkliniek in no-time binnen handbereik.

Ervaringen van anderen

De eerste methode die we vaak gebruiken om te beoordelen wat betrouwbare ooglaserklinieken zijn, is het lezen van andermans ervaringen en beoordelingen. Dat kan op meerdere manieren, namelijk bij officiële websites die beoordelingen verzamelen, maar bijvoorbeeld ook op het Viva-forum. Drie sites waar je zeker even een kijkje kunt nemen zijn:

  • Zorgkaartnederland: een onafhankelijke partij die een overzicht biedt van het zorgaanbod in Nederland. Je kunt hier op praktijk, beroep, plaats of zelfs persoon zoeken en kijken wat voor cijfer de zorgverlener krijgt van anderen.
  • Ooglasertrefpunt: onafhankelijke website met een paar duizend beoordelingen over verschillende ooglaserklinieken in heel Nederland. Bevat ook een uitgebreid forum en (op moment van schrijven) ruim 600 ervaringsverhalen.
  • Ooglaservergelijking: online vergelijker voor ooglaserklinieken in Nederland. Per kliniek kun je vele beoordelingen/ervaringen lezen van anderen. Ook vind je er algemene informatie over de kliniek en kun je in de vergelijker filteren op type behandeling, prijs en keurmerk.

NGRC, NOG en BIG

De volgende stap in je zoektocht naar de beste ooglaserkliniek is kijken of de klinieken op jouw lijstje (1) NOG-gecertificeerde en (2) BIG-geregistreerde artsen in dienst hebben.

NGRC staat voor Nederlands Gezelschap Refractie Chirurgie, een partij die erop toeziet dat de kwaliteit en veiligheid van refractiechirurgie in ons land hoogstaand is. Het NGRC is een werkgroep van het NOG, het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, dat een overzicht heeft van alle Nederlandse oogartsen die officieel geregistreerd zijn voor het beoefenen van refractiechirurgie. Een goede, betrouwbare refractiechirurg zou dan ook op deze lijst met gecertificeerde refractiechirurgen te vinden moeten zijn.

Verder houdt het Ministerie van Volksgezondheid een BIG-register bij, waarin je eenvoudig kunt zoeken op de naam van een arts en diens specialisme. Het BIG-register houdt bij of de zorgverlener daadwerkelijk bevoegd is om zijn beroep als (specialistisch) arts uit te voeren. Het register is onderdeel van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (vandaar ook de afkorting ‘BIG’), waarmee de Nederlandse overheid probeert de kwaliteit in de zorg te bewaken en verbeteren.

ZKN-keurmerk

Waar de NOG-certificering en BIG-registratie vooral betrekking hebben op de behandelend arts, dus op de persoon, willen we natuurlijk ook graag weten of de kliniek in zijn geheel betrouwbaar is. Daarom is Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) samen met onafhankelijk certificeringsinstituut KIWA het ZKN-keurmerk gestart. Alleen als een kliniek aan strenge eisen voldoet, krijgen ze het ZKN-keurmerk. Door middel van audits en jaarlijkse keuringen keurt ZKN de klinieken regelmatig om te controleren of ze het ZKN-keurmerk mogen behouden. Je weet als consument zo altijd zeker dat een ooglaserkliniek met het ZKN-keurmerk aan de laatste kwaliteitseisen voldoet.

Klinieken met een ZKN-keurmerk hebben niet alleen bevoegd personeel in dienst, ook zijn de klinieken getest op behandelingen, intakegesprekken, veiligheid van de apparatuur, wachttijden, infectiepreventie, nazorg en tevredenheid van klanten. Op de website van ZKN vind je een overzicht van de aangesloten klinieken met ZKN-keurmerk.

Als een kliniek een ZKN-keurmerk heeft, kun je er zeker van zijn dat daar alleen bevoegde refractiechirurgen werken die NGRC gecertifieerd en Big geregistreerd zijn.

Vragen die je aan de ooglaserkliniek moet stellen

Met deze checks zou je al een behoorlijk goed beeld moeten hebben van hoe betrouwbaar een kliniek en de behandelend artsen zijn. Toch zijn er nog vragen die je als extra controle aan de kliniek zou kunnen stellen.

  • Krijg je bij de intake, behandeling en nacontrole je behandelend arts te spreken?
  • Krijg je een ‘informed consent’ op papier mee over de ooglaserbehandeling die je laat doen?
  • Is er een noodnummer voor na de behandeling? Is dit nummer 24/7 bereikbaar?
  • Waarom kiest de kliniek/arts voor een specifieke ooglaserbehandeling (bijv. LASIK of LASEK)?
  • Welke ervaringen heeft de arts/kliniek met complicaties? Is er een complicatieregister? Doet de kliniek hier ook iets mee?
  • Houdt de kliniek je huisarts op de hoogte van de ooglaserbehandeling?

Heb jij zelf nog goede ideeën of tips over hoe je de betrouwbaarheid van een ooglaserkliniek controleert? Of heb je zelf ervaring met een ooglaserkliniek in Nederland? Deel het met ons in de comments!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *