7 tips voor het maken van een bijzonder fotoboek!
In een fotoboek kunnen bijzondere herinneringen op een praktische manier voor altijd worden vastgelegd. Het is een stuk aangenamer dan staren naar het scherm van een mobieltje of een computerscherm. De foto’s moeten dan wel zo worden gepresenteerd dat het vermakelijk is om doorheen te bladeren. Naar foto’s kijken kan anders al snel saai worden en saaiheid is funest. Hieronder geven we tips om van jouw fotoboek een bijzonder exemplaar te maken.
1. De cover met grote foto en titel
Een grote foto op de cover ziet er mooi uit en is meteen al veelzeggend. Voor een grote coverfoto kan je het best een horizontale foto kiezen die kenmerkend is voor de herinnering. Het is altijd leuk, maar ook als geheugensteuntje handig als de foto de gelegenheid in een oogopslag weergeeft. Het oogt mooi als je deze over de complete voor- én achterkant plaatst. De titel kan je ergens op lichte en wellicht bijna effen plek plaatsen, de lucht of de zee bijvoorbeeld. Op de rug van het fotoboek kan je ook de titel plaatsen. Met een rugtitel vind je het fotoalbum sneller terug als het tussen andere boeken ligt of staat in de boekenkast. Dat kan vooral nuttig zijn als je meerdere albums hebt.
2. Wat is je verhaal?
Ook voor een fotoboek geldt meestal: er wordt een verhaal verteld. Maar dat verhaal moet wel te begrijpen zijn, ook voor anderen. Dat is vooral fijn voor over een paar jaar. Houd je daarom aan een logische chronologie. Dat wil zeggen: begin bij het begin, dus de dag van aankomst of begin bij het begin van de dag. Het eindigt natuurlijk met het vertrek, het afscheid. Met de nummers van de dagen erbij, kan je alle foto’s per dag bundelen.
Maak je geen fotoboek van een reis, maar van een andere gelegenheid? Dan vertel je een ander verhaal en is een volgorde op datum vaak niet mogelijk. Als je bijvoorbeeld een complimentenboekje maakt, is foto’s bundelen per compliment altijd overzichtelijk en daardoor aangenaam om doorheen te bladeren.
Wat zie je op de foto? Waar en wanneer is de foto genomen? Probeer dat kort te omschrijven. Je kan het je nu misschien niet voorstellen, maar over een paar jaar weet je de details niet meer. Het kan ook voor anderen informatief zijn als ze door de herinneringen bladeren die voor jou zo bijzonder zijn.
3. Laat geen grote randen over
Het staat mooi als je de totale breedte van het fotoboek gebruikt. Een randje kan zeker mooi zijn, maar grote randen aan de zijkanten is gewoon zonde. Een foto door laten lopen over de volledige breedte, scheelt soms ook weer in pagina’s.
4. Maak het persoonlijk met quotes en tickets
Voor een persoonlijke touch, de sfeerbeleving of een beetje humor is het leuk om enkele quotes te plaatsen. Als je leuke quotes hebt verzameld, kan je die er gewoon met de hand bij schrijven en inscannen, maar je kan ze er ook bij typen. Voor het opfrissen van de vervaagde maar dierbare herinneringen kan je ook bonnetjes, tickets, kaarten en routes in het album plaatsen. Deze extra’s zorgen voor een aangename afwisseling tussen alle foto’s.
Zelf een fotoboek maken op de computer heeft als voordeel dat je door het inscannen een superstrak resultaat krijgt, ondank het gebruik van verschillende materialen en extra’s.
5. Rustige foto gebruiken als achtergrond
Als je met een gekleurde achtergrond wilt werken, kan je daar ook een rustige foto voor gebruiken. Denk hierbij aan foto’s van een strakke blauwe lucht, de zee of het strand. Vooral als de andere foto’s ook op die locatie zijn genomen, kan dit een bijzonder mooi effect geven. Een absolute aanrader!
6. Kies je voor speels of basic?
Door gebruik te maken van onder meer kaders, figuren en effecten kan je het geheel wat speelser maken. Het is wel raadzaam dat je dit van tevoren bepaalt. Op Pinterest kan je je laten inspireren. Hier zie je zeer uiteenlopende ideeën van puur en basic naar zeer speels en creatief. Wat vind jij mooi voor jouw fotoboek?
7. Sommige foto’s moeten opvallen
Om een foto tot zijn recht te laten komen, kan het mooi zijn om die paginagroot te maken. Hij springt er dan echt uit. In dat geval is het beter om niet de focussen op het aantal pagina’s. Die ene foto is gewoon mooier als hij groot is.
Op glanzend fotopapier kunnen foto’s een bepaalde sfeer overbrengen. Dit papier is steviger en komt iets natuurlijker over. Met dit fotopapier krijg je meer het gevoel van een nostalgisch fotoboek.