Tips voor het maken van de mooiste foto’s
Ben jij ook wel eens jaloers als je online de mooiste foto’s ziet? Foto’s van mensen, van de natuur of van gebouwen die je zelf wel had willen maken? Fotograferen is een vak en een écht professionele fotograaf is zijn gewicht in goud waard. Sommige fotografen mag je gerust zien als kunstenaars. Wil je zelf leren om een beetje in de buurt van hun niveau te komen? Dat is eenvoudiger dan je denkt. We hebben een aantal handige tips voor je.
Snel nog mooiere foto’s maken? Dat is eenvoudig te leren
Met wat simpele tips worden je foto’s al snel een stuk interessanter en mooier om naar te kijken. Je zult merken dat je meer plezier in het fotograferen krijgt en ook dat komt de kwaliteit van je foto’s zeker ten goede.
- Staar je niet blind op apparatuur. Je hoeft echt niet zoals een professioneel fotograaf de duurste Hasselblad-camera of de meest uitgebreide digitale spiegelreflexcamera aan te schaffen. Ook met een goede smartphone kun je bijzonder mooie foto’s maken.
- Duik in eerste instantie niet té diep in de techniek. Als je net begint met fotograferen, dan kunnen termen als scherptediepte, diafragma-openingen en ISO-waardes je wellicht afschrikken. Ben je geïnteresseerd in de techniek van fotograferen, leef je dan gerust uit. Onthoud dat je met gezond verstand, een goed oog en gevoel voor je onderwerp al een heel eind komt.
- Denk goed na over compositie. Je wilt bijvoorbeeld je kind fotograferen. Wat doe je met de achtergrond? Wil je alleen het gezicht in beeld brengen, hou het dan centraal. Wil je ook de omgeving meenemen, beweeg dan je camera en kijk door je zoeker tot je een beeld ziet dat voor jou prettig oogt. Wil je een natuurlijke uitstraling? Zorg dan dat je op dezelfde hoogte zit als je onderwerp. Een krachtige uitstraling? Ga dan gerust ietsje lager met je camera. Het is een kwestie van uitproberen.
- Oefening baart kunst. Fotografeer veel, laat andere mensen je foto’s beoordelen en wees zelfkritisch. Het mooie van digitaal fotograferen is natuurlijk het feit dat alles wat niet mooi is, zo gewist kan worden. Ook een fotograaf gaat door tot hij 100% tevreden is.
- Leer werken met een fotobewerkingsprogramma. Elke fotograaf doet het. Met filters of software hun foto’s net even dat beetje extra geven waardoor ze boven de massa uitsteken. Dat kun je zelf ook. Er zijn goedkope en gebruiksvriendelijke fotobewerkingsprogramma’s in omloop, waarmee je heerlijk kunt experimenteren. En al doende krijg je meer inzicht in de factoren die een foto écht bijzonder maken.
- Begin simpel en breid je repertoire vervolgens uit. De basisvaardigheden van fotograferen kun je het beste leren met simpele en eenvoudige onderwerpen. Actiefoto’s en sportfotografie, dat is misschien iets voor later.
Wanneer heb je wel een professionele fotograaf nodig?
Hoe mooi je foto’s ook zijn, soms is het verstandig om een professionele fotograaf in te schakelen. Je zult zelf merken dat het fotograferen van personen, ook van jezelf, nog niet zo gemakkelijk is. Een professionele fotograaf kan dan echt het verschil maken en heb je van je geliefden of van jezelf een waar kunstwerk aan de muur.
Lees ook: Reisfotoboek maken? Deze tips zijn onmisbaar.