Leren boksen? 5 basistechnieken voor je op een rij
Is één van jouw goede voornemens om (weer) in vorm te komen en gezonder te gaan leven dit jaar? Daar is boksen een heel goed middel voor! Niet alleen is boksen erg goed voor je conditie, maar je bouwt er ook een boel kracht mee op. Wil je graag beginnen met het leren van boksen? Wij zetten 5 basistechnieken om te leren boksen voor je op een rij.
Leren boksen basistechniek #1: Dekking houden
Misschien wel de belangrijkste basistechniek van boxen is het dekking houden. Dit betekent dat je voldoende dekking aan je hoofd en de zijkanten van je lichaam moet houden. Daarom moet je na iedere stoot die je uitdeelt weer terug naar de dekkingspositie: je handen aan je hoofd. Als je niet goed dekking houdt, is de kans groot dat je snel knock-out geslagen wordt.
Leren boksen basistechniek #2: Stoten
In het boksen zijn er grofweg drie soorten basisstoten. Zo heb je de directe stoot die rechtdoor richting het lichaam van je tegenstander gaat. Een dergelijke directe stoot wordt ook wel de ‘jab’ genoemd. De opstoot daarentegen gaat van onderen omhoog richting je tegenstander. En tot slot is er de hoekstoot die – je raadt het al – in een hoek naar de tegenstander gaat.
Leren boksen basistechniek #3: Basis stoottechnieken
Wanneer je begint met boksen, is het belangrijk om eerst de basistechnieken goed onder controle te krijgen. Daar horen ook de basis stoottechnieken bij zoals de rechter directe stoot, de rechter- en linkerhoek en de hoek naar het lichaam. Wanneer je klaar bent om je stoten te gaan combineren, maak het dan niet te gek. Gebruik stotencombinaties van maximaal 4 stoten zodat je stotencombinaties overzichtelijk blijven.
Leren boksen basistechniek #4: De bokshouding
Met een goede bokshouding heb je een betere balans en ben je in staat om harder te stoten. Een rechtshandige bokser staat met zijn linkervoet en linkerhand vooraan. Zijn benen staan op ongeveer dezelfde breedte als zijn heup. Het gewicht wordt op de bal van de voet gedragen en de knieën zijn licht gebogen. De bokser houdt zijn ellenbogen tegen zijn lichaam en zijn gebalde vuisten bij zijn hoofd.
Leren boksen basistechniek #5: Voetenwerk
Om in balans te blijven is het bij het leren boksen altijd belangrijk om de afstand tussen de voeten niet groter of kleiner te laten worden dan in de bokshouding. Stap je naar voren of opzij, zorg dan dat je achterste voet altijd de voorste volgt.
Met deze basistechnieken staat niets je in de weg om te leren boxen. Succes, Rocky!