5 zero-waste tips voor ieder huishouden

By  |  0 Comments

Het is geen geheim dat we in een maatschappij leven die gericht is op consumptie. En dat eist nogal wat van onze planeet. De gemiddelde Nederlander gooit zo’n 1,5 kilo afval per dag weg, wat betekent dat meer wegwerpafval dan ooit op de vuilnisbelt belandt, als het al niet ronddrijft op zee. En dan hebben we het nog niet eens over alle reststoffen die er de atmosfeer in worden geslingerd bij de productie van onze energie.Vandaar de groeiende populariteit voor zero-waste: een opkomende beweging rond de hele aarde om het milieu minimaal te belasten. Om een bewust, afvalvrij huishouden en dito levensstijl te verkrijgen is een reis nodig: het zal niet van de ene op de andere dag lukken. Gelukkig zijn er thuis en in je leven veel vlakken waarop je snel, makkelijk en op een leuke manier naar een afvalvrij leven toe kunt werken. Onze 5 zero-waste tips!

1. Composteren, composteren, composteren

Wereldwijd gooien we een derde van al het eten dat we verbouwen weg. Veel van deze verloren restjes rijst, fruit en brood eindigen op de vuilnisbelt, waar ze slecht verteren. In plaats van te composteren, breken ze af onder zuurstofloze omstandigheden en stoten zo methaan uit dat slecht is voor het milieu. Ben je fan van tuinieren, dan is composteren de ideale manier om de voedingsstoffen van je restjes te gebruiken voor je tuin. Zo kun je er zwart goud (compost) van maken, wat een uitstekende mest vormt voor je tuin.

Onze favoriete tip: bevries je restjes, om de geur bij composteren te verminderen.

2. Vermijd wegwerpartikelen in de keuken

In plaats van je restjes te bewaren in plastic Tupperware bakjes, kun je hiervoor ook gebruikte yoghurt pakken en soepblikken gebruiken. Je kunt ook glazen potten opsparen als duurzaam en herbruikbaar alternatief voor het bewaren van kliekjes.

Heb je wat stevigers nodig voor je restjes? Overweeg eens om je geld te steken in een roestvrij stalen brooddoos; die kun je zowel gebruiken voor je (koude) lunch als voor warme kliekjes. In plaats van wegwerpartikelen in de keuken te gebruiken, zoals huishoudplastic, aluminiumfolie en boterhamzakjes, kun je een organisch alternatief gebruiken van bijenwas. Wanneer deze zijn max. gebruiksduur nadert (vaak na een jaar) kun je hem eenvoudig composteren in je compostbak, want het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar.

3. Eenvoudige DIY schoonmaakoplossingen

Het is geen geheim dat traditionele schoonmaakproducten vol chemicaliën zitten die slecht zijn voor jezelf en het milieu. Meestal zijn ze ook nog verpakt in plastic verpakkingen die niet herbruikbaar zijn. Citrus-azijn schoonmaakmiddel is een fantastische, eenvoudige manier om zelf een milieuvriendelijk alternatief te maken en is geschikt voor het schoonmaken van de meest vieze keuken, badkamer en vloer. Alles wat je hoeft te doen is een handvol citrusvruchten (limoen, sinaasappel etc.) en azijn samenvoegen. Laat dit twee weken staan en klaar is je schoonmaakmiddel!

4. Ga voorbereid op pad

Je huishouden afvalvrij maken is een ding, maar het is vaak lastiger om dit ook onderweg vol te houden. Voorbereiding is hierin key. Zorg bijvoorbeeld voor wat ecologische tasjes zodat je geen plastic tasjes nodig hebt van de winkel, en kies voor een herbruikbaar waterflesje of koffiebekertje. Slechts 23% van de plastic flesjes wordt gerecycled. De meeste afhaal-koffiebekertjes bevatten materialen die er 30 jaar over doen om af te breken op de vuilnisbelt. Tegenwoordig kun je hele mooie bekers van bamboe kopen.

Maar de grootste vervuiling van het “onderweg zijn” zit hem natuurlijk in het reizen zelf. Wees je ook hier bewust van de impact van je acties. Rijd je bijvoorbeeld in een hybride of elektrische auto? Check dan even of je er wel werkelijk groene energie in laadt via de stekker. Als je de accu volstopt met “verkeerd” opgewekte energie, schiet de planeet er nog steeds niets mee op.  

5. Maak het je eigen

In het kader van duurzaamheid: laten we het eens hebben over de levenstermijn van zero-waste tips. In het begin dat je naar een zero-waste leven streeft lijkt het behalen misschien een onhaalbaar doel. Maar in realiteit kan het je leven eigenlijk veel eenvoudiger maken. Je kunt natuurlijk nog een stapje verder gaan, met een retraite in de natuur, om je eigen impact op het milieu te overdenken en echt op je te laten inwerken.

Hoe dan ook: het is belangrijk dat je niet simpelweg deze tips een paar keer uitvoert. Voor een echt zero-waste leven, is het belangrijk dat je levensstijl verandert en het je echt “eigen” maakt.

De aarde zal je dankbaar zijn!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *