Ziekte van Parkinson: 5 tips om positief te blijven

By  |  0 Comments


Omgaan met de ziekte van Parkinson is ontzettend lastig. Wanneer je te maken krijgt met de symptomen van Parkinson is het lastig om positief te blijven. Het is ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en zoveel mogelijk positief te blijven. Daarom geven we in dit artikel 5 tips om als Parkinson patiƫnt positief te blijven.

Tip 1. Stel prioriteiten

Als Parkinson patiƫnt is het ontzettend belangrijk om activiteiten of taken op te delen in kleinere stappen. Wordt een taak of activiteit te lastig? Vraag dan anderen om je te helpen met het moeilijkste gedeelte van de taak. Vermijd activiteiten waarbij je langere tijd in dezelfde houding werkt. Stel prioriteiten welke activiteiten jij het belangrijkst vindt om te doen en plan deze rond de tijd dat je medicatie het beste werkt.

Tip 2. Neem de tijd

Erken dat alles langer duurt als je de ziekte van Parkinson hebt. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen en extra tijd in te calculeren om alles te doen. Hou er rekening mee dat alles wat je doet extra tijd kost. Denk bijvoorbeeld aan aankleden, lopen, praten en eten. Eenvoudige taken die voorheen zonder nadenken uitgevoerd werden gaan niet meer automatisch. Als Parkinson patiƫnt moet je bewust nadenken om speeksel te slikken, voedsel te kauwen en je gezichtsuitdrukking aan te passen.

Tip 3. Lees over de ziekte van Parkinson

Lezen over de ziekte van Parkinson of praten met andere patiƫnten kan geen kwaad. Veel mensen met Parkinson zijn bang om over de ziekte te lezen. Als je in je achterhoofd houd dat er geen twee ziektegevallen exact hetzelfde zijn dan weet je dat alles wat je leest niets zegt over het ziekteverloop bij jou. Lezen over de ziekte van Parkinson zorgt ervoor dat je de ziekte begrijpt met als gevolg dat je beter weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Tip 4. Voorkom stress

Dat je stress hebt is volkomen begrijpelijk, echter is het belangrijk om je stressniveau zoveel mogelijk te verlagen. Zet jezelf en je eigen behoeften op de eerste plaats. Dit is niet egoĆÆstisch: het is juist belangrijk om bij de ziekte van Parkinson goed voor jezelf te zorgen. Luister goed naar je lichaam. Rust goed uit als je moe bent en doe vooral de dingen die voor jou belangrijk zijn.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *