Hoe trek ik meer dieren naar mijn tuin? 3 handige tips

By  |  0 Comments


Geniet jij ook zo van je herfstige tuin? Een zacht zonnetje dat de tuin in schijnt en de bladeren in de bomen die mooi oranje kleuren zorgen voor de ultieme herfstsfeer. Nog specialer wordt het als dieren zich thuis voelen in je tuin. Je tuin komt – letterlijk en figuurlijk – tot leven als de vogels er op bezoek komen, bijen op de bloemen landen en je een egel kunt begroeten op zijn vaste rondje door je tuin. Hoe zorg je ervoor dat deze en andere dieren zich welkom voelen in jouw tuin? Lees verder voor tips!

Een tuin vol voedsel

Dieren zullen een tuin waar geen voedsel te vinden is snel overslaan. Geef ze eens ongelijk! De eerste stap om te zorgen dat dieren jouw tuin een fijne plek gaan vinden is dan ook om te zorgen voor voedsel voor verschillende dieren. Bijen en vlinders komen bijvoorbeeld op nectarrijke bloemen en kruiden af. De handige bloemen- en bijenkalender geeft je een overzicht van de bloeitijden van verschillende bloemen die bijen aantrekken. Zo kun je ervoor zorgen dat bijen op verschillende momenten van het jaar hun weg naar jouw tuin zullen vinden. Vogels zullen graag langskomen in jouw tuin als er een vetbolletje aan de boom hangt, of als ze van speciale vogelpindakaas kunnen snoepen. Daarnaast vormen de zaden van uitgebloeide planten een belangrijke voedingsbron voor vogels. Haal planten en bloemen die aan het einde van de zomer uitgebloeid zijn dus nog niet weg!

Thuis voor insecten

Insecten houden je tuin gezond en levend. Lieveheersbeestjes eten bladluizen op die een potentieel gevaar vormen voor je planten. Wormen zorgen ervoor dat de bodem van je tuin in topconditie blijft. Bijen, hommels en andere insecten bestuiven de planten. Kortom: een gezonde tuin kan niet zonder insecten. Heet ze welkom door niet alleen te zorgen voor planten die op verschillende momenten van het jaar bloeien, maar ook door te zorgen voor plekken waar ze hun eitjes kunnen leggen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan blokken hout of kieren tussen tegels. Een ander idee is om een insectenhotel te maken waar verschillende soorten insecten kunnen overwinteren en waar ze eitjes kunnen leggen. 

Knusse schuilplaatsen

In de winter en bij slecht weer zullen dieren op zoek gaan naar beschutting. Je kunt ze helpen door te zorgen voor fijne schuilplaatsen in jouw tuin. Hiervoor hoef je niet eens je best te doen: als je je tuin niet al te vaak opruimt geef je dieren de mogelijkheid om met dorre bladeren en takjes een schuilplaats te maken. Lege bloempotten zijn ook erg geschikt voor onderdak. Vogels en egels zullen daarnaast ook de dichtbegroeide struiken in je tuin geschikt vinden voor een tijdelijk thuis. Zelf wil je natuurlijk ook graag beschut kunnen zitten in je tuin op koudere dagen. Onder een mooie houten tuinoverkapping kun jij deze herfst volop genieten van je tuin vol dieren. Woon je toevallig in de buurt van Dordrecht? Wellicht kan deze hovenier voor tuinaanleg Dordrecht je helpen met het inrichten van een diervriendelijke tuin vol schuilplaatsen, bloemen en planten.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *