Is koffie trendy én healthy?

By  |  0 Comments


Koffie is anno 2016 een hartstikke hip drankje. Op haast elke hoek van de straten in de grote steden zit tegenwoordig een hip koffiezaakje waar je koffie van over de hele wereld kunt bestellen: van de heerlijke Italiaanse Illy tot de Duitse Schirmer koffie en van de populaire Espresso tot het ouderwetse bakkie pleur. Alles is gemakkelijk verkrijgbaar en het aanbod van koffie is nog nooit zo groot geweest.

Hip

Maar wat hip is verandert natuurlijk snel. En hoewel koffie als espresso en cappuccino al jaren erg populair is, is de populariteit van wat meer alternatieve en ‘experimentele’ bakjes koffie natuurlijk wat tijdelijker van aard.

Ook zie je zo vaak omgekeerde trends: wat vroeger gebruikelijk was, was toen een tijdje totaal niet in trek, maar wordt dan opeens weer populair. De laatste tijd is de ouderwetse filterkoffie bijvoorbeeld weer populairder aan het worden. Sommige connaisseurs zweren erbij vanwege de pure smaak, mits het dan wel op ambachtelijke wijze is bereid. Door zelf de bonen te malen bijvoorbeeld!

Gezond met mate

En dat het zo tegenwoordig zo populair is, is helemaal niet erg. Koffie is namelijk nog redelijk gezond ook, mits het met mate wordt gedronken! Het zal voor de meeste frequente koffiedrinkers niet echt de hoofdreden zijn om dat prijzige bakje koffie te bestellen – laten we ervan uitgaan dat de overheerlijke smaak nog steeds het meest belangrijk is voor de koffieconsument– maar dat met koffie niet veel mis is op het gebied van gezondheid, is natuurlijk wel mooi meegenomen!

Dat gezegd hebbende, moeten we wel voorop stellen dat koffie met mate geconsumeerd moet worden. Zoals met eigenlijk al het eten en drinken, zal een overmatige consumptie niet gezond zijn. Wie herinnert zich niet het bericht dat te veel aardbeien eten een verhoogde kans op kanker teweeg brengen? Een gevarieerd en gematigd dieet is altijd het beste, en koffie past daar zeker in.

De voordelen

De voordelen van gematigde koffieconsumptie zijn legio. Zo helpt koffie om de kans op diabetes te verkleinen, maar ook op Alzheimer. Daarnaast is er wetenschappelijke literatuur die zegt dat koffie kan helpen ter voorkoming van leverkanker en verkleint de kans op darmkanker. En wist je dat koffie ook helpt om je stofwisseling aan te jagen en dus om af te vallen?

Naast dit soort positieve effecten op het lichaam, heeft koffie natuurlijk ook de bekende positieve effecten op de geest. Zo wordt je er alerter en wakker van en krijg je er energie van. Via die weg verbetert het drinken van koffie dan ook de fysieke prestaties.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *