Alles wat je moet weten over zweten
Zweten is een natuurlijk lichaamsproces en het heeft nogal een slechte reputatie. Misschien voelt het klam en vies aan als u zweet, maar het is juist heel gezond! Op deze manier koelt uw lichaam af. Wanneer zweet verdampt, wordt de warmte van uw lichaam onttrokken en krijgt u het minder warm. Ook zorgt het voor een beschermlaagje over uw huid en helpt het bij de verspreiding van talg. In deze blog geven wij alle ins-en-outs over zweten!
Waar komt zweet vandaan?
Zweet wordt aangemaakt in de zweetklieren. Deze zweetklieren krijgen een signaal van de zenuwen in de huid. De zenuwen registreren uw temperatuur en zodra ze meten dat uw lichaamstemperatuur boven uw gemiddelde lichaamstemperatuur dreigt te komen, geven ze een signaal af en worden de zweetklieren aan het werk gezet.
Overmatig zweten
Over het algemeen wordt er precies genoeg zweet aangemaakt om het lichaam te laten afkoelen. De een zweet ook meer dan de ander, want iedereens lichaam is anders. Nu kan het voorkomen dat het lichaam meer zweet aanmaakt dan nodig is. Dit wordt overmatig zweten genoemd. Bij overmatig zweten produceren de zweetklieren meer zweet dan nodig is om uw lichaam te beschermen tegen oververhitting. De oorzaak van overmatig zweten is vaak lastig te vinden. Het kan erfelijk zijn, maar ook fysieke of psychologische problemen kunnen de oorzaak zijn van overmatig zweten. Er wordt onderscheid gemaakt in twee vormen van overmatig zweten, namelijk primaire hyperhidrosis en secundaire hyperhidrosis.
Primaire hyperhidrosis
Zoals hierboven benoemd, kan het moeilijk zijn om de exacte oorzaak van overmatig zweten te achterhalen. Wanneer u overmatig zweet zonder dat er een aanwijsbare oorzaak gevonden kan worden, valt de aandoening onder primaire hyperhidrosis. Factoren die hierbij mee kunnen spelen zijn: emoties, fysieke inspanning, een omgeving met hoge temperaturen, gekruid eten en drugs of alcohol.
Secundaire hyperhidrosis
Wanneer er wel een oorzaak voor het overmatig zweten gevonden kan worden, dan wordt het ook wel secundaire hyperhidrosis genoemd. Dit overmatig zweten kan dan worden toegewezen aan een ander fysiek of psychologisch probleem. De volgende aandoeningen kunnen het overmatig transpireren veroorzaken: overgewicht, de overgang, bloedziekten, chronische infecties, een te snel werkende schildklier of in sommige gevallen kanker. Het gebruik van bepaalde medicijnen kan ook de zweetproductie stimuleren.
Wat te doen bij overmatig zweten?
Overmatig zweten kan worden verminderd door een aantal aanpassingen in uw levensstijl te maken. Een goede hygiëne is hierbij heel erg belangrijk, ook het gebruiken van een anti-transpirant kan het zweten voorkomen. Daarnaast speelt uw voeding ook een rol in uw zweetproductie. Gekruid en pittig eten of het consumeren van alcohol kan het zweten ook verergeren. Doet u er al alles aan om het overmatig zweten te voorkomen, maar ziet u geen verbetering? Schakel dan de hulp van een dermatoloog in, bijvoorbeeld Marco van Coevorden. Deze dermatoloog is gespecialiseerd in het overmatig zweten. Zo kan hij u onder andere bij uw overmatig zweten oksels probleem helpen.