Welke champagne past bij welk gerecht?
Bij het woord champagne denken de meeste mensen gelijk aan het uitbrengen van een toost of aan oud en nieuw. Wat weinig mensen weten is dat champagne ook een mooie aanvulling kan zijn op een smakelijk diner. Maar hoe kies je de juiste champagne? In dit artikel worden drie tips gegeven voor het experimenteren met diverse champagnes en gerechten.
1. Kies voor dezelfde smaaktypen
Serveer je lichte gerechten zoals oesters, zeevruchten of vis? Kies dan voor een bijpassende lichte champagne. Met een frisse champagne, bijvoorbeeld een champagne met citroensmaak, zit je in dit geval altijd goed.
Staat er een zwaarder gerecht op de planning zoals kalfsvlees of lamsvlees, en hoort hier eventueel ook een zwaardere saus bij? Dan is een rijpere champagne ideaal. Denk hierbij aan een vintage champagne. Ook is een rijpere champagne heerlijk voor naast een kaasplank.
Houd bij het kiezen van een champagne ook rekening met de manier waarop de gerechten zijn bereid. Stomen, koken, blancheren of pocheren zorgt ervoor dat meer van de zachte smaken van een product behouden blijven. In die gevallen kun je beter kiezen voor een lichtere champagne zoals brut non vintage. Bakken of grillen geeft een zwaardere smaak, wat zoals eerder aangegeven beter past bij vintage champagne.
Dessert tip: rosé champagnes zijn ideaal voor naast desserts met rood fruit en chocolade.
2. Houd rekening met de zoetheid
Goed om te weten: de meeste champagnes die in Nederland verkocht worden zijn droog. Je herkent ze aan de woorden ‘brut’ of ‘zéro dosage’. De zoetere champagnes heten ‘sec’, ‘demi-sec’ en nog zoeter: ‘doux’. De laatstgenoemde champagne is alleen geschikt voor desserts. Is het gerecht al aan de zoete kant? Pas dan de champagne aan. Een erg zoete champagne gaat ook niet samen met een zwaar, kruidig gerecht. Wel passen ‘sec’ champagnes goed bij licht-pittige en zoute gerechten.
3. Extra tips
Nu je weet welke champagnes bij welke soorten gerechten passen kun je op zoek gaan naar de champagnes die passen bij jouw menu. Vergeet bij het maken van je keuze niet om rekening te houden met de laatste, handige tips:
-Let erop dat je de champagnes die geschonken worden in een logische volgorde opbouwt: bijvoorbeeld van fris naar rijp, van licht naar zwaar of van droog naar zoet.
-Zorg ervoor dat zowel de champagne als het gerecht niet overheersend is.
-Serveer de lichte champagnes niet te koud: hierdoor gaan de smaken en aroma’s verloren.