De voorouder DNA testen zijn hip, maar zijn ze betrouwbaar?
Je hebt waarschijnlijk al gehoord over DNA-testkits die je online kunt bestellen en thuis kunt afnemen. Of je nu de motivatie hebt om meer te weten te komen over je gezondheid of waar je voorouders vandaan komen, het is belangrijk om te begrijpen hoe deze tests werken. Daarom bespreken we dat laatste in dit artikel!
DNA testen voor gezondheid, eigenschappen en afkomst
Genoom sequencing, waarbij al jouw DNA wordt bekeken om ziekten te helpen diagnosticeren of verwantschap vast te leggen is er ook om een genealogisch genetisch profiel vast te stellen.
De meest populaire voorouder DNA testen zoals die van dna-test.nl zijn bedoeld om je inzicht te geven in waar je voorouders vandaan zouden kunnen komen. Ze kunnen je daarna ook nog eens in contact brengen met familieleden die ook deze test hebben gedaan, die hun testinformatie deelbaar hebben gemaakt.
Afhankelijk van jouw voorkeur bevatten de resultaten informatie over de aanleg voor ziekten, maar ook over de waarschijnlijkheid van het hebben van bepaalde eigenschappen zoals haarkleur.
Meerdere aanbieders van thuis DNA testen beweren alles te kunnen evalueren, van atletisch potentieel tot relatie compatibiliteit. Maar voor de critici is er niet veel bewijs.
Hoe werken deze testen?
Voor al deze tests ontvang je een thuis testkit via de post. De kit bevat instructies voor het verzamelen van een speekselmonster dat je terugstuurt naar het bedrijf voor analyse.
Bij deze analyse kijken deze populaire tests niet naar het volledige genoom. In plaats daarvan maken ze gebruik van genotypering op basis van enkelvoudig nucleotide polymorfisme. Als mensen hebben we allemaal 99,9 procent van ons DNA gemeen. Enkelvoudig nucleotide polymorfisme zijn in wezen wat er overblijft: alle punten waarop we van onze buurman kunnen verschillen en die ons uniek maken.
Deze ENP’s worden vervolgens vergeleken met referentie datasets van personen met bekende aandoeningen of voorouders. De meeste resultaten zijn gebaseerd op de resultaten die gedeeld worden met een bepaalde groep. Als jouw resultaten bijvoorbeeld aangeven dat je 42 procent Zuidoost-Aziatisch bent dan komt dat omdat 42 procent van jouw ENP’s hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn van een groep in de referentiegegevens reeks met het label “Zuidoost-Aziatisch”.
Hoe ze verschillen van klinische tests
Deze genetische tests zijn geen vervanging voor klinische beoordeling van genetische aandoeningen. De gebruikte methoden verschillen dramatisch van wat wordt gedaan om genetische ziekten te diagnosticeren.
Wanneer in het medische circuit bij een verdenking op een genetische aandoening hoog is, worden vaak hele genen geanalyseerd. Dit zijn genen waarvan we begrijpen hoe veranderingen in het DNA cellulaire veranderingen veroorzaken die de ziekte kunnen veroorzaken.
In tegenstelling tot de bevindingen van commerciële genetische thuistesten laten deze vaak slechts statistische verbanden zien. Er is dus geen direct ziekteveroorzakend effect van de ENP’s.
Gebruikers van deze thuistesten kunnen dus een resultaat als positief beschouwen terwijl de risicotoename slechts minimaal is of zelfs helemaal verkeerd. Deze tests kunnen dan ook valse geruststelling geven wanneer achteraf gezien er wel degelijk een genetische ziekte aanwezig die schadelijk is.
Waarom de test wel doen?
Het kan de moeite waard zijn om DNA-testen met familieleden te bespreken. We delen de helft van ons genoom met onze naaste familieleden, en in kleinere delen met verder weg gelegen familieleden. Genetische resultaten hebben niet alleen gevolgen voor ons, maar ook voor onze familie.
Sommige gebruikers zullen het gevoel hebben dat ze meer over zichzelf te weten komen en voor anderen kunnen de resultaten mensen dichter bij elkaar brengen. Aan het eind van de dag zijn deze genetische testkits bedoeld voor vermaak en niet worden gebruikt om gezondheidsrisico’s te beoordelen.