3 redenen waarom spullen weggooien moeilijk is (en wat je daaraan doet)
We kennen het allemaal wel. Opruimen is moeilijk en kan nogal emotioneel zijn, angst opwekken of zelfs pijnlijk zijn. Waarom is het eigenlijk zo moeilijk om je spullen weg te doen? Je kunt er natuurlijk voor kiezen om spullen die in de weg staan in dozen te verpakken en ergens anders te stallen. Prima oplossing voor seizoensspullen, of voorwerpen die je eens in de twee jaar gebruikt. Maar voor de rest is het natuurlijk een beetje vergelijkbaar met de vloer vegen en het stof onder het vloerkleed schuiven. Hieronder drie van tips om de meest voorkomende redenen te tackelen waardoor ontspullen niet lukt.
1. We denken dat we het misschien nog nodig zullen hebben
Dit is het gevaarlijkste excuus van allemaal. Het is de reden waarom we alles bewaren, van gebruiksaanwijzingen en kapotte stiften tot ongebruikte snowboards en oude scheikundeboeken. Maar let op: er is een verschil tussen iets nodig hebben en iets mogelijk nodig hebben. Spullen bewaren die we niet gebruiken, puur omdat we denken ze ooit nodig te zullen hebben is niet efficiënt en ongezond. Het advies is om je serieus af te vragen wanneer je het voorwerp voor het laatst gebruikt hebt. Is dat langer dan een jaar geleden, dan kun je het beter wegdoen.
Je zult soms weleens wat wegdoen wat je later nodig hebt, maar dat is niet erg. Je kunt het dan lenen, huren of opnieuw aankopen, mocht het echt nodig zijn.
2. We voelen ons schuldig vanwege de kosten
Schuldgevoel bij het opruimen begint serieus te worden wanneer je iets weg moet doen waar je veel geld aan hebt uitgegeven. Gaat het om een dure blender die je nooit blijkt te gebruiken, of een winterjas die jeuk geeft en die niet terug kon naar de winkel. Misschien heb je een hippe boekenkast gekocht die eigenlijk helemaal niet in je interieur past. Het maakt niet uit wat, het is verleidelijk om een voorwerp te houden puur en alleen vanwege de prijs.
Maar dat het bij aankoop duur is geweest betekent nog niet dat het nog steeds veel waarde heeft. Vraag jezelf af of die prijs de ruimte in huis waard is. Wat is die ruimte je eigenlijk waard?
3. We maken er geen tijd voor vrij
Tijd is kostbaar en het laatste wat we willen is tijd besteden aan schoonmaken of opruimen. Dat is waarom onze spullen zich zo opstapelen: we nemen meestal geen tijd om ons af te vragen of ze waarde hebben. Rommel vanwege uitgestelde beslissingen, noemen we dat ook wel. Dat kan de post zijn die je op je bureau laat liggen omdat die morgen wel komt, de kledingkast waar de rommel zich opstapelt, of de eettafel die je telkens weer niet opruimt.
Dit is de beste van onze opruimtips. In plaats van te wachten tot je een heel weekend hebt om op te opruimen, kun je ook op het moment zelf beslissingen nemen. Je kunt beginnen twee bakken te maken: een voor afval en een voor weggeven en hergebruik. Nu kun je spullen direct ordenen wanneer je ze beet hebt.