Osteopathie en sportblessures
Sporten is gezond. Sport zorgt voor een betere conditie, meer spierkracht, het verminderen van stress en draagt bij aan het voorkomen van ouderdomskwalen. Maar een blessure zit in een klein hoekje. Een verkeerde beweging, een ongelukkige val of overbelasting kan leiden tot klachten of een vermindering van je prestaties. Wat doe je als je als fanatieke (of beginnende) crossfitter last krijgt van je knie? Of als je na het trainen voor die halve marathon steeds een zeurende pijn voelt in je rug? Hoe zorg je ervoor dat die overbelaste hamstring snel herstelt?
Bij sportblessures denk je waarschijnlijk al snel aan een bezoekje aan de fysiotherapeut of manueel therapeut. Maar wist je dat sporters ook baat hebben bij osteopathie? Topsporters, fitgirls en recreatieve sporters weten de osteopaat steeds beter te vinden. En terecht.
Wat is osteopathie?
Waar een fysiotherapeut of manueel therapeut zijn behandeling met name richt op de plek van de blessure, kijkt de osteopaat verder. Een osteopaat bekijkt de sporter in zijn geheel. Slaapproblemen, een stevige griep of een verkeerd dieet zijn allemaal zaken die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van de blessure. Als het lichaam uit balans raakt, kan dat de beweeglijkheid van de verschillende weefsels van het lichaam die met elkaar verbonden zijn, belemmeren. En juist die beweeglijkheid is volgens de leer van de osteopathie essentieel om je fit te voelen. Een behandeling van de osteopaat is er dan ook op gericht om spieren, pezen en organen soepel te laten bewegen.
Wat doet een osteopaat?
Stel, je komt met een knieblessure bij de osteopaat. Hij zal dan niet alleen je knie onderzoeken, maar kijken hoe het komt dat er juist bij de knie een blessure is ontstaan. Een osteopaat onderzoekt met zijn handen waar in het lichaam bewegingsblokkades zitten – dat kan op een heel andere plek zijn dan waar je pijn hebt – en haalt die vervolgens met zachte en steviger grepen weg. De osteopaat behandelt dus de plek die de klacht veroorzaakt, niet slechts het symptoom. Na een behandeling gaat het lichaam zelf aan de slag met het herstel. Soms is één behandeling voldoende om van je klacht af te komen, soms zijn er meer behandelingen nodig.
Sportblessures en preventie
Kun je als (top)sporter ook preventief terecht bij de osteopaat? Jazeker! Een regelmatig bezoek aan de osteopaat kan voorkomen dat zwakke plekken uiteindelijk leiden tot een vervelende blessure of vermindering van je sportprestatie. Het heeft dus zeker zin om als (top)sporter af en toe voor een check-up naar de osteopaat te gaan. Op die manier kun je ergere klachten voorkomen en zul je letterlijk en figuurlijk beter in je vel komen te zitten. Win-win!