In de zomer is het wel zo fijn om een mooi bruin kleurtje te hebben. Helaas heeft niet iedereen de mogelijkheid om voor de eerste rokjesdag al uitgebreid op een tropische locatie te liggen zonnen. Gelukkig biedt de zonnebank uitkomst. Snel en gelijkmatig bruin worden was nog nooit zo makkelijk! Van zonnen krijg je niet alleen een gebruinde huid, het is ook nog eens goed voor je humeur én je lichaam maakt meer vitamine D aan. Toch is het gebruik van de zonnebank niet geheel zonder risico. Hoe vaak en hoe lang kun je nou eigenlijk gebruik maken van de zonnebank zonder dat dit schadelijk is? Wij geven je 5 richtlijnen voor het gebruik van de zonnebank.
1. Hoe vaak je onder de zonnebank mag, is afhankelijk van je huidtype
Voordat je onder de zonnebank stapt, is het verstandig om je huidtype te bepalen. Iedere huid is verschillend en niet iedereen kan dezelfde hoeveelheid UV stralen verdragen. Heb je een erg lichte huid met sproeten, rood of lichtblond haar en blauwe ogen? Dan heb jij waarschijnlijk huidtype 1, en kan je beter helemaal niet onder de zonnebank gaan. Huidtype 2 heeft ook een lichte huid en vaak blond haar, maar wordt iets sneller bruin. Als je huidtype 2 hebt, kun je wel sporadisch gebruik maken van de zonnebank, maar moet je daar wel erg voorzichtig mee zijn. Mensen met huidtypes 3 en 4 hebben meestal donker haar en ogen en verbranden niet snel of nooit. Als dit je huidtype is, kun je met minder risico onder de zonnebank.
2. Veilig onder de zonnebank: zonnebank tijd opbouwen
Als je net begint met zonnen, is het verstandig om niet meteen een sessie van een half uur te boeken; het is veiliger om de tijd die je onder de zonnebank ligt op te bouwen. Hoe lang jij onder de zonnebank kunt, is afhankelijk van je huidtype, maar een goede algemene richtlijn is 8 minuten. Naarmate je langer zont, kun je deze zonnebank tijd opbouwen. Ook is het afhankelijk van je huidtype hoe zonnebank bruin je zult worden. Hoe lang je onder de zonnebank kunt, kan door de output van de zonnebanklampen precies berekend worden. Hierdoor kan je huid niet te veel zonlicht op je huid krijgen, iets wat je niet kunt voorzien als je in de zon buiten gaat zitten. Door je huidtype te vertellen aan de zonnebank consulenten, kan deze worden gekoppeld aan de juiste zonkracht zodat je kunt zonnen zonder te verbranden. Daarnaast ligt er ook altijd een brilletje bij de zonnebank om op te zetten, veel mensen zetten hem toch niet op omdat je geen witte kringen om je ogen wilt. Toch is het heel belangrijk om hem wel op te zetten om je ogen te beschermen tegen het UV-licht. Het UV-licht kan namelijk zorgen voor oogaandoeningen of beschadigingen. Op deze manier zorg je ervoor dat je veiligere manier kan zonnebanken.
3. Hoe vaak onder de zonnebank voor het beste resultaat?
Wanneer je je zonnebanktijd over een periode hebt opgebouwd, zul je in principe een half uur per week onder de zonnebank kunnen voor een optimaal effect. Je kunt er dan voor kiezen om één keer per week een half uur te zonnen, maar je kunt dit ook verdelen over meerdere sessies. Hoe je er ook voor kiest dit te doen, blijf altijd naar je lichaam luisteren. Zodra je huid prikt of jeukt, is het belangrijk om meteen te stoppen met zonnen, ook als de timer nog niet is afgegaan. Daarnaast wordt het afgeraden om meer dan 50 keer per jaar onder de zonnebank te gaan, zelfs als je huidtype 3 of 4 hebt en al een goede basis hebt opgebouwd. En ga uiteraard nooit verbrandt onder de zonnebank liggen, wanneer je bepaalde medicijnen gebruikt of wanneer in jouw familie huidkanker voorkomt.
4. Zorg voor goede zonnebankbescherming
Net als wanneer je ‘echt’ zont, is het belangrijk om jezelf ook onder de zonnebank te beschermen tegen schadelijke UV stralen. Kies er bijvoorbeeld voor om een speciale bril te dragen om zo je ogen onder de zonnebank te beschermen. Daarnaast is het verstandig om jezelf voor een zonnebank in te smeren met een vocht inbrengende zonnebank crème of lotion. Zorg ervoor dat je nooit parfum of andere cosmetica op hebt als je onder de zonnebank gaat. Dit kan irritaties veroorzaken in combinatie met de Uv-straling van de zonnebank. Ga ook niet zomaar onder de zonnebank als je medicijnen slikt. Lees dan eerst de bijsluiter door of dit invloed kan hebben, bij twijfel neem dan contact op met je huisarts of dermatoloog. Dit geldt ook als je veel sproeten, pigment of moedervlekken op je lichaam hebt.
5. Alternatief voor de zonnebank: zelfbruiner
Als je toch liever niet onder de zonnebank gaat, kan je ook op een andere manier een lekker kleurtje krijgen. Je kunt namelijk ook kiezen voor een zelfbruiner crème. In deze crème zit de werkzame stof DHA, een kunstmatige suiker. DHA reageert op de eiwitten die in de bovenste laag van je huid zitten, deze reactie zorgt ervoor dat je een bruine kleur krijgt. Hoe bruin je wordt, is afhankelijk van de concentratie van DHA, dus hoe meer DHA hoe bruiner het resultaat zal zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen dat het stofje DHA geen gevaren met zich meebrengt. Hierdoor is deze manier van een kleurtje krijgen veiliger dan in het zon zitten en wordt de huid minder beschadigt. Het enige wat je nog moet checken voordat je zelfbruiner in huis haalt, is of dat je niet allergisch bent voor de bestanddelen die in de crème verwerkt zitten. Daarnaast is het afhankelijk van je huidtype wat de beste zelfbruiner is.
Meer weten over hoe vaak je onder de zonnebank mag?
Afhankelijk van je huidtype kan een half uurtje per week onder de zonnebank gaan, goed zijn voor je humeur. Toch is het wel belangrijk om deze richtlijnen te volgen zodat je huid gezond blijft en je veilig onder de zonnebank kunt gaan! Wil je nog meer tips voordat je onder de zonnebank gaat? Lees dan ons artikel zonnebank voor beginners.