Lifestyle Vision

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief? 4 tips

goede motivatiebrief schrijven

De één draait er zijn of haar hand niet voor om, terwijl de ander uren zit te zwoegen op een paar regels tekst. Een goede motivatiebrief schrijven is geen rocket science, maar kost wel enige moeite. Moeite die zich vroeg of laat uitbetaalt in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en misschien zelfs wel in het binnenhalen van jouw droombaan. Neem dus even de tijd om deze 4 slimme tips door te lezen en er je voordeel mee te doen voordat je solliciteert op die veelbelovende vacature.

Tip 1. Motivatiebrief opstellen; weet waar je solliciteert

Geen bedrijf en geen vacature is gelijk. Maak dus niet de fout om een standaardbrief van internet te plukken. Jouw toekomstige werkgever is geïnteresseerd in jou, niet in standaardzinnen. Een standaard motivatiebrief versturen komt onpersoonlijk en in het ergste geval zelfs ongeïnteresseerd over. Beter is het om je eerst te verdiepen in het bedrijf of de organisatie waar je wilt solliciteren. Zo ontdek je bovendien of de bedrijfscultuur past bij wat jij belangrijk vindt. Heb je de vacature gevonden op een vacaturebank? Neem dan ook even een kijkje op de website van het bedrijf zelf. Ook de Facebookpagina en het LinkedIn-profiel kunnen je veel vertellen over hoe het is om bij een bedrijf te werken. Vervolgens kun je hier met je motivatiebrief op inspelen door jouw persoonlijke drijfveren te koppelen aan kenmerken van de organisatie. Laat daarnaast je woordkeuze en tone of voice aansluiten bij die van het bedrijf. Bij een grote bank is formeel taalgebruik waarschijnlijk de norm, terwijl een motivatiebrief naar een creatieve start-up een stuk losser van toon mag zijn.

Tip 2. Zorg voor een goede opbouw van je motivatiebrief

Hoewel een goede motivatiebrief dus uniek is en afgestemd op het bedrijf of de organisatie waar je solliciteert, bestaat hij altijd uit een aantal vaste onderdelen. Deze onderdelen zijn achtereenvolgens:

Met een pakkende openingszin in de eerste alinea trek je de aandacht van je toekomstige werkgever. Je vertelt hier tevens op welke vacature je solliciteert en waarom deze functie je aanspreekt. In de volgende alinea stel je jezelf voor. Zorg ervoor dat dit geen herhaling wordt van je cv, maar verwijs naar ervaring, kennis, eigenschappen en vaardigheden die relevant zijn voor de functie. Vervolgens beschrijf je waar jouw hart sneller van gaat kloppen (wat zijn je drijfveren?) en waarom jij de ideale kandidaat bent voor deze baan. Geef ook aan wat je ambities zijn en wat je nog graag zou willen leren. Met een enthousiaste afsluiting zorg je er tot slot voor dat jouw motivatiebrief uiteindelijk op de stapel ‘uitnodigen voor gesprek’ terechtkomt.

Tip 3. Motivatiebrief schrijven: wees jezelf

Zie je motivatiebrief als je visitekaartje. Dit is dé kans om een verpletterende eerste indruk te maken. Laat zien wat jouw uniek maakt en geef de lezer een goede indruk van jouw persoonlijkheid. Dit doe je bijvoorbeeld door (gepaste) humor te verwerken in je brief of een kort persoonlijk verhaal toe te voegen. Heb je als kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis gelegen en was dit voor jou de aanleiding om later verpleegkundige te worden? Dan kun je dit prima benoemen in je motivatiebrief. Wees ook eerlijk. Wordt er gevraagd om ervaring met een bepaald computerprogramma, maar bezit je deze skills niet? Geef dit dan eerlijk toe. Eventueel aangevuld met een voorbeeld van je leergierigheid, waarmee je aantoont dat je dit soort vaardigheden snel oppikt.

Tip 4. Gebruik relevante voorbeelden in een goede motivatiebrief

Het geven van voorbeelden is altijd een goed idee. Mits de voorbeelden relevant zijn en je argumentatie ondersteunen. Schrijf je dat je goede communicatieve vaardigheden bezit? Geef dan een concreet voorbeeld waaruit dit blijkt. Dit hoeft overigens niet altijd een voorbeeld te zijn uit je professionele loopbaan. Ook tijdens stages, bijbaantjes, sport of vrijwilligerswerk doe je ongemerkt een schat aan ervaring op. Vertel over je bijbaan in een kledingwinkel waar je klanten adviseert of over je vrijwilligerswerk voor de plaatselijke voetbalvereniging waarbij je contact hebt met leden, sponsors en leveranciers. Dergelijke voorbeelden helpen je toekomstige werkgever om te beoordelen of je geschikt bent voor de functie.

Tot slot een laatste motivatiebrief tip: zorg ervoor dat je motivatiebrief op één A4’tje past en laat de brief altijd even nalezen en checken op spelfouten voordat je op verzenden klikt. Veel succes met solliciteren!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]
Mobiele versie afsluiten