Ga je binnenkort je eerste huis kopen? Leuk! En spannend. Misschien ga je het ouderlijk huis verlaten, samenwonen of ben je na een aantal jaar huren toe aan een koopwoning. Wat de reden ook is; bij het kopen van je eerste huis komt er veel op je af. De stappen bij het kopen van een huis en de beslissingen die je moet nemen, vragen behoorlijk wat tijd en energie. Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, vertellen wij je in dit artikel waar je aan moet denken.
Kan ik een huis kopen? Weet wat je maximale hypotheek is
Denk je: “Ik wil een huis kopen”? Dan bepaal je, zoals bij iedere grote aankoop, natuurlijk eerst wat je budget is. Voor de aankoop van een huis is dit alleen net iets ingewikkelder dan, laten we zeggen, de aankoop van een nieuwe tv. De meeste mensen zullen voor een huis namelijk geld moeten lenen bij de bank in de vorm van een hypotheek. Om te berekenen wat je maximale hypotheek is, zijn er op internet verschillende tools te vinden. Deze geven je een goede indicatie, maar nog slimmer is het om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan namelijk een uitgebreide berekening maken en je adviseren over de verschillende mogelijkheden.
Je eerste woning kopen: stel een zoekprofiel op
Nu kan de huizenjacht beginnen. Om te zorgen dat je gericht kunt zoeken, is het verstandig om eerst een wensenlijstje op te stellen. In welke regio zoek je bijvoorbeeld een huis? Vind je een zonnige tuin belangrijk? Wil je graag een grote keuken? Heb je ruimte nodig voor je hobby? Wil je een woning waar je zo in kunt of vind je het niet erg om te klussen? Aan de hand van je zoekprofiel kun je zelf gericht op zoek gaan naar een huis of een aankoopmakelaar in de arm nemen.
Een huis kopen als starter: huizen bezichtigen
Je bent enthousiast over een huis en maakt een afspraak voor een bezichtiging met de verkopende makelaar in Arnhem, Amsterdam, Maastricht, Leeuwarden of in welke regio jouw droomhuis ook staat. Ga goed voorbereid op pad en maak van tevoren een overzicht met zaken die je wilt checken en vragen. Zo weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet. Denk bijvoorbeeld aan:
- De buurt: Voel je je er prettig en veilig? Zijn er voldoende voorzieningen?
- De staat van het huis: Zijn de muren, het dak en de fundering in goede conditie? Hoe is het schilderwerk? Zijn de kozijnen in goede staat?
- Isolatie: Is er dubbele beglazing aanwezig? Is het huis goed geïsoleerd?
- Installaties: Hoe oud is de CV-ketel? Zijn er genoeg elektragroepen?
- Het interieur: Wat is de staat van de keuken en de badkamer? Voldoet het aan je wensen? Zijn de ruimtes praktisch ingedeeld?
- De buitenruimte: Hoe is de ligging van de tuin of het balkon ten opzichte van de zon? Hoeveel onderhoud vraagt de tuin?
Een bod doen op je eerste huis
Heb je de perfecte woning gevonden en wil je je eerste huis kopen? Dan kan het grote spel van bieden en onderhandelen beginnen. Hoe dit precies in z’n werk gaat, hangt af van het type bieding. Gaat het om ‘een bieding door middel van inschrijving’? Dan kan iedere geïnteresseerde zijn of haar hoogste bod uitbrengen, inclusief eventuele (ontbindende) voorwaarden en een voorgestelde opleveringsdatum. De verkoper maakt vervolgens een keuze. Bij een normale bieding kun je eerst een bod uitbrengen dat ligt onder je maximale bedrag om vervolgens in onderhandeling te gaan. Let er wel op dat dit bod niet te laag is, want als er meerdere bieders zijn dan heb je kans dat je je droomhuis alsnog aan je voorbij ziet gaan. Soms staat er in de verkooptekst al aangegeven dat de vraagprijs een ‘bieden vanaf prijs’ is. Dan heeft het geen zin om onder dit bedrag te bieden.
Gaat de verkoper in op je bod, dan zijn jullie officieel in onderhandeling en mag hij of zij geen andere biedingen meer aannemen. Wel kunnen jullie beiden op ieder moment uit de onderhandeling stappen. Bijvoorbeeld als jullie er niet uitkomen qua prijs of voorwaarden.
Voorwaarden bij de koop van een woning kunnen zijn:
- Onder voorbehoud van financiering
- Het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie
- Het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring
- De opleverdatum
Je eerste huis kopen: het koopcontract tekenen en de hypotheek regelen
Zijn jullie er uitgekomen? Wacht dan nog heel even met het opentrekken van de champagne totdat je het koopcontract hebt getekend en de hypotheek rond is. In het koopcontract staat alles wat jij en de verkoper van het huis hebben afgesproken. Controleer dus goed of alles klopt. Zijn al jouw voorwaarden meegenomen in het contract? En staan er geen verrassingen in? Goed om te weten: na ondertekening heb je altijd drie dagen bedenktijd. In die tijd kun je kosteloos en zonder opgaaf van reden onder het koopcontract uit. Daarnaast staat er vaak in het koopcontract dat je zes weken de tijd hebt om de hypotheek rond te krijgen. De bank heeft namelijk een aantal weken nodig om je hypotheekaanvraag goed te keuren. Wacht dus niet met het regelen van je hypotheek tot het laatste moment.
Naar de notaris
Wanneer ook de hypotheek geregeld is, kun je naar de notaris voor het tekenen van de akte van levering en de hypotheekakte. Nu is het huis echt van jou en kun je eindelijk proosten op je nieuwe huis en beginnen met het regelen van de verhuizing!