Kunstgras, de één vindt het verschrikkelijk, de ander vindt dit fantastisch. Dit geldt zowel voor particulieren als voor (top)sporters. De voordelen nemen veelal de bovenhand van de nadelen. Eén voordeel van kunstgras is dat het niet of nauwelijks om onderhoud vraagt. Het is slijtvast en bovendien moet het niet gemaaid worden.
In tegenstelling tot de sportvelden moet je je als particulier geen zorgen maken over de vulling tussen de grassprieten (zand of rubber korrels) op een kunstgrasveld. Kunstgras wordt geproduceerd uit gekleurde kunststofkorrels en wat kleurstoffen die samen een draad vormen. Deze draadjes worden als vezel gebruikt om vast te zetten in een mat. Er verschijnen dan lussen die uiteindelijk los worden gesneden. Op deze manier ontstaan er grassprieten. De hoogte van de sprieten bepaalt hoe dicht ze op elkaar in de mat worden gezet. Zo ontstaat een bepaalde kunstgrasmat. Onderaan wordt een extra laag vastgezet, zodat het wat meer stevigheid heeft. Die laag wordt vaak uit latex geproduceerd.
Kunstgras zelf leggen
Je kunt kunstgras laten leggen door een professional, maar je kunt er ook voor kiezen om kunstgras zelf te plaatsen. Zorg er zeker voor dat de naden goed verlijmd liggen en zo strak op elkaar aansluiten. Het gras kan bevestigd worden met haken of lijm. Als er zand onder ligt moet dat zeker goed aan getrild worden voordat er een stabilisatiedoek over gaat. Als volgende stap komt het gras hierover. Om het gras een mooi en natuurlijk aanzicht te geven kun je het wat opborstelen. Dit kan zeker ook nadat er kinderen de hele dag op geravot hebben. Dat is dan ook het enige onderhoud dat er aan moet gebeuren.
Kunstgras kan ook binnenshuis gebruikt worden
Misschien heb je tussen al je gekke ideeën er ooit wel eens aan gedacht om kunstgras binnenshuis te plaatsen? Het kan bijvoorbeeld aangebracht worden op een muur of onder het stapelbed van je kinderen zodat de kinderen erop kunnen spelen. Het kan ook neergelegd worden als een soort tapijt in de kamer van je kinderen. Wie een beetje creatief is kan er zeer veel mee doen. Zo vindt je op Pinterest (of andere sites) zeer veel voorbeelden van interieurs waar men kunstgras op een originele manier heeft aangebracht. Een voorbeeld hiervan zijn barkrukken of een speeltafel.
Wissel kunstgras af met tegels
Als we buiten blijven, kan je ook creatief denken en kunstgras afwisselen met tegels. Dan kan het een mooi tableau vormen en biedt het wat variatie in jouw tuin. Het kan ook in een cirkel gelegd worden in plaats van een rechthoekige of vierkante grasmat. Bovendien heb je er misschien ooit wel eens aan gedacht om enkele buitenkussens te maken van kunstgras of wat kunstgras op een bankje buiten te leggen? Voor wie het in de tuin of op een andere ondergrond zoals beton wil gebruiken, volgen hieronder nog even de meeste voordelen op een rijtje:
- Er moet niet geverticuteerd, gesproeid, bemest of gemaaid worden
- Het is altijd strak en mooi
- Kies altijd het kunstgras dat het beste bij de functie past: als speelveldje of als versiering
- Er zijn geen groene vingers vereist
Lees ook: Zo leg je een nieuw gazon aan in je tuin