De landelijke keuken: ontspannen koken in nostalgische stijl

By  |  0 Comments


Rust, warmte en gezelligheid terwijl je kookt en eet. Omgeven door natuurlijke materialen en een vleugje nostalgie vind je in de landelijke keuken een oase van rust. Hij leent zich ook prima om te gebruiken als woonkeuken waar je niet alleen kookt en eet, maar ook gezellige uurtjes doorbrengt met het gezin of vrienden.

De oorsprong van de landelijke keuken komt, zoals de naam al doet vermoeden, van het vroegere platteland. Je zag de keuken vaak in (grotere) woonboerderijen, waar het gezellige en praktische samenkwam. Niet alleen werd er gekookt en gegeten, het was ook de plek waar het op koude dagen lekker warm was dankzij de kolen in het fornuis, en waar men dus bijeen kwam zodat maar één plek in huis verwarmd hoefde te worden.

Wil jij ook een gezellige (woon)keuken in landelijke stijl? Dan mogen deze elementen niet ontbreken!

Landelijke kleuren

Lichte, natuurlijke en warme kleuren zijn kenmerkend voor de landelijke keuken. Eierschaal, beige, zand, zacht oker en taupe passen dus prima. Vaak worden deze kleuren gecombineerd met bijvoorbeeld koningsblauw of dieprood, kleuren die gebruikt werden in boerderijen van families met meer status. Ook kun je ervoor kiezen te combineren met pastelkleuren voor een meer romantisch-landelijke sfeer.

Landelijke materialen

Natuur speelt een belangrijke rol in de landelijke keuken, en dus zie je veel natuurlijke materialen. Materialen als hout, riet en rotan dragen bij aan de warme sfeer in de keuken, stoffen als katoen, linnen en wol geven de sfeer iets aaibaars en knus. Maar ook natuursteen is graag gezien, bijvoorbeeld in de vorm van een aanrechtblad of werkblad van een kookeiland.

Landelijke accessoires

Accessoires mogen niet ontbreken in een landelijke keuken. Hoewel de inrichting in vroegere landelijke keukens vaak wat sober was, en vooral gericht was op het praktische, gebruik je deze elementen nu vooral decoratief. Een gietijzeren kolenkit in de hoek van de keuken bijvoorbeeld, of emaille pannen aan de muur. Ze geven de keuken net dat extra vleugje nostalgie.

Lekker licht

Vroeger had men nog geen elektrisch licht. Er werd zoveel mogelijk gedaan bij daglicht, en het raam had dan ook een prominente rol in de landelijke keuken. Hoe groter het raam, hoe beter. Maar waar veel daglicht naar binnenvalt, kan ook ongewenst licht binnen komen. Bijvoorbeeld als het zonnig en warm is buiten, en je de warmte uit de keuken wilt houden. Of misschien staat er een straatlantaarn voor het raam en wil je het licht daarvan in de avond niet in de keuken hebben. Kies daarom voor goede raamdecoratie die past bij de sfeer en stijl van de keuken. Houten shutters voor een luxere uitstraling bijvoorbeeld, of linnen gordijnen voor een meer authentieke sfeer. Multishades, ook wel bekend als duo rolgordijnen, zijn ook een goede keuze. Door de over elkaar bewegende banen bepaal je zelf de mate van lichtinval.

Modern landelijk

Ga je liever voor iets minder nostalgie en meer voor een moderne sfeer? Richt de keuken dan modern landelijk in. Landelijk en modern gaan namelijk prima samen. Je hebt de warme uitstraling van de natuurlijke materialen en ronde vormen van de landelijke stijl en combineert dit met zwarte elementen, het gebruik van staal en rechtere lijnen. Door meer de nadruk te leggen op strakke lijnen krijgt de ruimte een meer moderne uitstraling.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *