Heb jij last van tandenknarsen? Of heeft jouw partner er last van en word je er in de avond helemaal gek van? Wij vertellen je graag wat je ertegen kunt doen. In eerste instantie is het belangrijk om te weten of je tandenknarst of klemt zodat je er actief mee aan de slag kunt. Er zijn drie soorten hulpverleners die je kunnen helpen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
De tandarts geeft je uitleg over tandenknarsen of klemmen
Tandenknarsen kan heel vervelend zijn en wanneer je dit ‘s nachts doet, kan dit ook voor je partner vervelend zijn. De tandarts geeft je voornamelijk uitleg over het klemmen en/of het knarsen. Ook kan de tandarts een splint of opbeet plaat op maat laten maken, zodat het knarsen minder wordt. Je kunt er ook voor kiezen om door middel van botox de klachten te verminderen. Dit wordt tijdens het bezoekje goed uitgelegd en uiteindelijk maak je zelf de keuze.
De fysiotherapeut helpt je bij de gevolgen van knarsen of klemmen
Een fysiotherapeut helpt je voornamelijk bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Denk bijvoorbeeld aan de pijn aan je kauwspieren en bewerkingsbeperking. Het is vooral belangrijk dat de gedragsverandering aangepast wordt. Dit gebeurt met behulp van ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen en klemmen. Op deze manier voorkom je chronische pijn en kun je binnen no-time weer pijnloos bewegen.
De psycholoog leert je hoe je met stress moet omgaan
De oorzaak van knarsen is voornamelijk stress. De psycholoog helpt je bij het doorbreken van het ongewenste gedragspatroon. In dit geval is het knarsen wat veroorzaakt is door stress. De psycholoog helpt je omgaan met stress, doet ontspanningsoefeningen met je en helpt je met het verwerken van trauma’s. Ook krijg je tijdens een gesprek tips voor een betere nachtrust. Op deze manier kom je van het tandenknarsen af.
Er zijn dus verschillende oplossingen om tandenknarsen tegen te gaan. Je kunt naar de tandarts, de fysiotherapeut en de psycholoog. De fysiotherapeut en de psycholoog gaan je voornamelijk helpen om te leren ontspannen, zodat er minder spanning op je kaken staat. Er wordt dan gekeken naar de oorzaak van tandenknarsen en helpen je om dit op te lossen. Je wilt namelijk achter de oorzaak komen, want tandenknarsen kan hele vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoofdpijn of klachten aan je nek. Die klachten wil je tenslotte het liefst voorkomen.
Naast tandenknarsen, zijn er nog andere klachten waarvoor je het beste bij de tandarts terecht kunt, zoals een slechte adem of een droge mond. Als je hier chronisch last van hebt, kan dat namelijk heel vervelend zijn. De tandarts kan je hierbij helpen.