Een eigen huis kopen is altijd spannend, en dat wordt nog eens vergroot als het je eerste woning is! Ben jij nou één van de gelukkigen die binnenkort een starterswoning gaat kopen, en kun je nog wel wat tips gebruiken? Lees dan vooral verder, want in dit blog bespreken we 4 valkuilen bij het kopen van een starterswoning.
Valkuil starterswoning kopen, 1: Genoeg bezichtigingen
Misschien geloof je wel in liefde op het eerste gezicht, en dat is hartstikke mooi! Het kan dus zeker zo zijn dat je na één bezichtiging al halsoverkop verliefd bent op een starterswoning en meteen tot aankoop wilt overgaan. Ho, doe op zo’n moment toch even een stapje terug, plan een extra bezichtiging in en ga nog eens goed naar de starterswoning kijken. Wees zeker van je zaak en neem een extra kritische blik mee. Bijvoorbeeld een vriend of een makelaar voor de gewenste woonplaats, bijvoorbeeld een makelaar Deventer of makelaar Arnhem.
Valkuil starterswoning kopen, 2: Niet onderhandelen
Bij het kopen van een woning kan goed onderhandelen je letterlijk duizenden euro’s schelen. Maar zeker de eerste als je een starterswoning gaat kopen kan het nog wat lastig zijn om dit goed te doen. Ben je nog niet zo goed in onderhandelen? Schakel dan vooral een aankoopmakelaar in zodat hij of zij je hiermee kan helpen.
Valkuil starterswoning kopen, 3: Ontbindende voorwaarden
Misschien wel de meest gemaakte fout bij het kopen van een starterswoning is het niet opnemen van ontbindende voorwaarden in het koopcontract. Ontbindende voorwaarden zorgen er namelijk voor dat je als er iets onverwachts gebeurt nog onder de koop uit kunt. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is ‘onder voorbehoud van financiering’. Als je dit opneemt in het koopcontract, kun je nog onder de koop uit als je geen hypotheek krijgt. Zeker bij het kopen van een starterswoning is het dus erg belangrijk om hieraan te denken!
Valkuil starterswoning kopen, 4: Een kluswoning
Begrijp ons niet verkeerd: een kluswoning kopen als je eerste woning is niet per definitie verkeerd. Het grootste voordeel van een kluswoning is natuurlijk dat je het helemaal naar je eigen wens kunt maken en dat je zelf bepaalt wanneer je welk onderhoud aanpakt. Een valkuil van het kopen van een kluswoning als starterswoning is dat het lastig is om goed in te schatten hoeveel tijd en geld het gaat kosten. Zeker als dit dus je eerste eigen woning is. Wees daar dus realistisch in en schat liever te ruim dan te krap.
Ga je voor een klushuis als starterswoning? Vergeet dan vooral niet ons lijstje met materialen die niet mogen ontbreken tijdens het klussen goed door te nemen!