Het Sinterklaasfeest is ieder jaar weer een dag waar kinderen én volwassen naar uit kijken. Maar wat vieren we nu precies tijdens het Sinterklaasfeest, hoe is het feest ontstaan en hoe kun je het Sinterklaasfeest het beste voorbereiden? Dat vertellen we je allemaal in dit artikel.
Geschiedenis van het Sinterklaasfeest
Het Sinterklaasfeest is afkomstig van Sint-Nicolaas van Myra. Sint-Nicolaas van Myra was een gelovige die leefde in de 3e en 4e eeuw na Christus in Turkije (toentertijd Klein-Azië genoemd). De legende zegt dat Sint-Nicolaas een kindervriend was en dat hij drie levenloze jongetjes weer tot leven heeft weten te wekken. Al sinds de 13e eeuw is de viering van het Sinterklaasfeest in West Europa gebruikelijk. Sinterklaas wordt in die tijd de meest aanbeden heilige en wordt hierdoor gezien als beschermer van kinderen, scholieren, huwbare jeugd, kooplieden, zeelieden en reizigers. Aan het begin reisde Sinterklaas voornamelijk alleen en pas vanaf begin negentiende eeuw ging Sinterklaas op pad met pieten.
Sinterklaasfeest tradities
Schoen zetten
Eén van de tradities tijdens het Sinterklaasfeest is je schoen zetten. Het is bekend dat er in Nederland vanaf de 15e eeuw rond de naamdag van Sint Nicolaas de schoen werd gezet. In eerste instantie werd de schoen enkel in de kerk gezet, maar later werd dat ook thuis gedaan. Het schoen zetten werd gedaan op 5 december en was oorspronkelijk bedoeld voor de armen, waarbij kinderen hun schoen zouden zetten, waarna de schoenen werden gevuld door de rijken. Op 6 december, de sterfdag van Sint-Nicolaas, werd de inhoud van de schoenen verdeeld onder de armen. In de 16e eeuw begon men ook thuis met hun schoen zetten, waarbij ouders de schoenen vulden met snoepgoed en/of speelgoed.
Pakjesavond
Pakjesavond is een typisch Nederlandse traditie op de avond van 5 december. Tijdens pakjesavond geven niet alleen kinderen, maar ook volwassenen cadeautjes aan elkaar. Het fenomeen pakjesavond ontstond op grote schaal pas na de Tweede Wereldoorlog. Het gooien van pepernoten en strooigoed zou afkomstig zijn van het geven van geld aan de armen.
Sinterklaasliedjes zingen
Tijdens sinterklaas zijn sinterklaasliedjes enorm populair. Ze worden tijdens de sinterklaasperiode volop gezongen, voornamelijk bij de aankomst en de intocht van Sinterklaas, maar ook bij het zetten van de schoen en bij het begin van pakjesavond.
Sinterklaasfeest cadeaus
Tijdens sinterklaas is het geven van cadeautjes belangrijk. Hierbij gaat het vaak om kleine cadeautjes, snoepgoed en verschillende lekkernijen. Voorbeelden hiervan zijn natuurlijk chocoladeletters, chocolademunten, pepernoten, kruidnoten, speculaaspoppen en marsepein.
Sinterklaasfeest voorbereiden
Het voorbereiden van het Sinterklaasfeest kan een flinke opgave zijn. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. De belangrijkste tips zijn daarom:
- Koop je cadeautjes niet op het laatste moment;
- Regel iemand om (hulp)Sinterklaas te zijn;
- Koop snoepgoed en chocoladeletters op tijd, voordat ze uitverkocht zijn.
Sinterklaascadeaus op werk
Ben je van plan om ook op werk sinterklaas te vieren? Begin dan op tijd met alle voorbereidingen, want hoe dichter bij sinterklaas, hoe drukker het wordt in de winkels, maar ook online. Begin dus op tijd met chocoladeletters bestellen, strooigoed inkopen en de leukste sinterklaasgeschenken en sinterklaaspakketten uit te kiezen voor je werknemers. Chocoladeletters zijn het perfecte cadeau voor Sinterklaas; ze passen makkelijk in de schoen, kunnen door de brievenbus en zijn er in verschillende formaten, letters en smaken. Fijne Sinterklaas!